Arendsoog

Arendsoog.jpg

Tekst
Geert-Jan Roebers en Stefan Halewijn

Illustraties
Elwin van der Kolk en Nicole van Dooren

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2010
72 pagina’s, 24,5 x 22,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 336 6
€ 17,95

Arendsoog

over zeearend, slechtvalk, havik en
andere gevederde jagers

Roofvogels (en uilen) zijn de spectaculairste vogels die er zijn en je kan ze bovendien vrij gemakkelijk in het wild zien. Begrijpelijk dat er veel boeken over roofvogels worden gepubliceerd, ze liggen ‘lekker’ in de markt.

Nou, Arendsoog is daar een mooie aanvulling op. Om met de conclusie te beginnen: het is een uitstekend, informatief en mooi boek voor jonge mensen die meer over roofvogels willen weten. Trouwens ook voor beginnende vogelaars, want het boek geeft een compleet overzicht van de belangrijkste kenmerken van roofvogels en een korte maar duidelijke beschrijving van de soorten, met prachtige foto’s.

De opzet van het boek is in grote lijnen eender aan andere delen uit deze jeugdserie, die alle een opvallend glimmend oog op de cover hebben: wat zijn roofvogels, hoe sprongen mensen er in vroeger tijden mee om (de arendsveren van indianen zijn welbekend; ook dat veel roofvogels door jagers en gif zijn gedood), over klauwen en snavels, veren en vleugels, ogen en oren, hun menu (er bestaat een vegetarische roofvogel!), hun vlieg- en jachttechnieken, over nestelen, broeden en jonge vogels.

Het tweede gedeelte beschrijft de soorten die in ons land voorkomen: zeearend (veel aandacht voor deze ‘nieuwe’ broedvogel in Nederland), visarend, buizerd, ruigpootbuizerd, wespendief, sperwer, havik, torenvalk, slechtvalk, boomvalk, het smelleken, bruine, blauwe en grauwe kiekendief en de zeldzame gasten rode en zwarte wouw, roodpootvalk, slangenarend en vale gier.

Andere boeken in deze serie Uilenvlucht, Kraaienbende, Struikrovers, Addergebroed en Keverkriebels.

AdG, 26 juli 2010