Struikrovers

Struikrovers

over wezel, hermelijn, otter, das en andere dappere marters

 

Schrijvers

Geert-Jan Roebers en Stefan Halewijn

Illustraties

Fred Geven

Uitgave

KNNV Uitgeverij, Zeist

2007, 72 pagina’s

24,5 x 22,5 cm, harde omslag

ISBN 978 90 5011 247 5

Prijs

€ 16,95

Struikrovers

Struikrovers1De cover en een pagina uit het boek met een jonge bunzing.

BESPREKING

Hoewel ik erg jong was, zie ik de spannende beelden nog voor me. Achter onze molen stond een grote hooiberg van de buren. Er was een bunzing gesignaleerd, ongetwijfeld omdat er was huisgehouden in een (misschien wel óns) kippenhok.

Dan kwamen de mannen met meters lange stokken en felle honden. Met de stokken werd er onder de hooiberg gepord tot de bunzing tevoorschijn kwam. Tegen de jachthondjes had hij geen kans. De boer was zijn kippenrover kwijt en de ‘mollenvanger’ had een kostbare pels.

Ook later heb ik alleen maar dode (doodgereden) bunzingen gezien. Marterachtigen zie je niet zo vaak, het zijn nachtdieren en ze zijn schuw. Soms ontmoet je een hermelijn of wezel. Trouwens altijd prachtige ontmoetingen, zoals ik eens wilde schijngevechten (of was het menens?) van een hermelijn en kauwen zag.

In het jeugdboek Struikrovers komen tal van aspecten aan bod van onze marterachtigen: wezel, hermelijn, bunzing, otter, das, boom- en steenmarter. Veel foto’s, hun levenswijze, jachttechnieken, sporen, lijst van alle marters in de wereld enz.

Het boek is in een losse stijl geschreven, gericht op jonge mensen. De informatie is echter ook heel geschikt voor volwassenen. Ik althans heb met veel genoegen de leerzame teksten gelezen en de foto’s (niet allemaal even scherp) met plezier bekeken.

Deze ‘struikrovers’ eten voornamelijk muizen en ratten e.d. Onvermeld blijft dat het ook geduchte rovers zijn van (jonge) vogels en hun eieren. Misschien om het boek voor de jeugd niet te ‘wreed’ te maken?

SAMENVATTING

Marterachtigen als hermelijn en bunzing leiden een verborgen leven, je ziet ze niet vaak. In dit (jeugd)boek met makkelijk leesbare informatie worden veel van hun geheimen ontsluierd.

7 augustus 2007