Addergebroed

Addergebroed

over ringslang, zandhagedis en andere gladde kruipers

 

Schrijvers

Geert-Jan Roebers en Stefan Halewijn

Illustraties

Fred Geven

Uitgave

KNNV Uitgeverij, Zeist

2008, 72 pagina’s

24,5 x 22,5 cm, harde omslag

ISBN 978 90 5011 268 0

Prijs

€ 16,95

In dezelfde serie verschenen:

Uilenvlucht, Kraaienbende en Struikrovers.

Addergebroed

BESPREKING

KNNV Uitgeverij bouwt haar serie jeugdboeken met glanzend oog op de omslag gestaag uit. Terecht, want het zijn boeken met uitstekende informatie voor de jeugd, en hun ouders zullen met interesse meelezen.

Ditmaal gaat het over Nederlandse en Belgische reptielen: vier hagedissoorten en drie slangensoorten. Addergebroed noemen de auteurs hun boek, een mooie, pakkende titel. Het is echter van oudsher een boosaardig woord en daarmee worden slangen en hagedissen onterecht in een bepaald hokje gestopt.

Dit is het enige kritische puntje want verder niets dan lof over het boek. De geschiedenis van reptielen komt aan bod, hoe volkeren deze ‘schubbigen’ en ‘kruipers’ vereerden of verafschuwden, over hun bouw, hun jachtmethoden en uitgebreide hoofdstukken over ‘ons’ zevental: zandhagedis, levendbarende hagedis, muurhagedis, hazelworm, adder, ringslang en gladde slang. Met verspreidingskaarten en locaties waar de dieren (in Nederland) te zien zijn.

De eetgewoonten van reptielen zijn niet het schoolvoorbeeld van eten met mes en vork, want de beesten slikken hun prooien vaak met huid en haar door. Bij een krokodil verdwijnt alles in de maag, van horens tot hoeven. Ook slangen slikken hun eten in één hap door, wat daarna een lange tijd verteert. Daarbij komt flink wat gas vrij: grote slangen als pythons laten knalharde scheten. Zwangere addervrouwtjes kunnen wel een half jaar of langer zonder voedsel.

Zo staat dit boek vol wetenswaardigheden. Addergebroed is net als de vorige delen uit deze serie een prachtig jeugdboek, heel goed verzorgd en met mooie foto’s.

SAMENVATTING

Informatief en prima uitgevoerd (jeugd)boek over de vier hagedis- en drie slangensoorten in ons land.

8 augustus 2008