Roofvogels en Uilen van Noordwest-Europa

Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa

Auteur
Paul Böhre

Illustraties
Joris De Raedt

Uitgave
Fontaine Uitgevers, 2017
256 pagina’s, 18 x 24 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5956 724 5
€ 19,95

Roofvogels en Uilen van Noordwest-Europa

Het boek is een verzameling artikelen die eerder in het maandblad Roots gepubliceerd zijn. Prettig om al deze verhalen nu gebundeld bij elkaar te hebben. Je krijgt een heel overzichtelijk geheel van roofvogels en uilen die we bij ons te zien kunnen krijgen.

Na een inleiding van de schrijver over zijn fascinatie voor roofvogels, heel herkenbaar voor veel vogelaars, volgen hoofdstukken over roofvogeltrek, de verwantschappen tussen roofvogels en uilen en over vleugelvormen en spanwijdtes. Dit laatste onderwerp is geïllustreerd met silhouetten van vliegbeelden.

Een tip voor determinatie: arenden hebben altijd zes ‘vingers’, andere roofvogels vijf, met uitzondering van de zwarte wouw die er ook zes heeft. Maar uit de silhouetten kun je als leek niet opmaken welke veren nu precies tot de buitenste handpennen gerekend worden en welke niet. Met een accolade zou dat gemakkelijk aan te geven zijn en zouden de illustraties duidelijker worden.

En dan begint het boek echt. Eenentwintig roofvogel- en tien uilensoorten worden besproken volgens een vast stramien. Eerst lees je informatie over de soort met de laatste inzichten en feiten. Op de volgende bladzijden zie je tekeningen van een ei, een veer en een wetenswaardigheidje. Dan komt een soort paspoort van de vogel en daarna in een apart kader nog wat bijzonderheden. Dit stramien maakt het boek heel goed leesbaar en overzichtelijk.

Apart moeten de illustraties van Joris De Raedt genoemd worden. Hij tekent de vogels op de computer en slaagt erin om niet alleen heel duidelijke staatsieportretten te maken, maar ook prachtige actieplaatjes, zoals die van de bruine kiekendief boven zijn nest of het jagende steenuiltje. De indringende blik van uilenogen komt helemaal bij je binnen. Wat een monnikenwerk moet het illustreren geweest zijn.

Elke vogelaar heeft wel een boek over roofvogels en uilen. Bovendien verschijnt er zo veel nieuws op de markt over deze populaire vogelgroep dat je je kunt afvragen of weer een boek nog wel iets extra’s toevoegt. Dat doet dit boek zeker. Je krijgt de nieuwste informatie, ondersteund door prachtige illustraties. Bovendien voor een heel schappelijke prijs. Leuk om aan vogelaar of geïnteresseerde cadeau te geven.

Ko Katsman, 27 maart 2017