Petersons Vogelgids van alle Europese vogels

Petersons_Vogelgids.jpg

Auteurs
R.T. Peterson, G. Mountfort
en P.A.D. Hollom

Vertaling en bewerking
J. Kist, G. Meesters, D. Moerbeek
en A.B. van den Berg

Uitgave
Kosmos Uitgevers, 2017
31ste druk, 328 pagina’s
Afmeting: 192 mm x 129 mm x 34 mm
ISBN 9789021564807
€ 35

Oorspronkelijke titel
Field Guide to the Birds
of Britain and Europe, 1954

Petersons Vogelgids
van alle Europese vogels
 

Met gepaste eerbied bericht ik de lezers van Vogeldagboek over de nieuwe Kist. De maar liefst 31ste druk van de Petersons Vogelgids van alle Europese Vogels. Een vogelgids die sinds 1954 talloze liefhebbers in de hele wereld de weg in vogelland heeft gewezen. Sommigen beschouwen De Kist als de beste (Nederlandstalige) vogelgids ooit.

Na Zien is Kennen! was de Petersons/Kist mijn tweede vogelgids, zesde druk uit 1962. Toen stonden de verspreidingskaartjes nog bij de beschrijvingen en niet achterin verzameld, de kleurplaten bij de soorten en niet in één katern in het midden van het boek. Dat er geen afbeeldingen van eieren meer in staan is goed: we moeten bij nesten wegblijven. Ook het papier voelde ‘lekkerder’ aan, maar ik wil niet teveel naar het verleden kijken.

De ANWB Vogelgids van Europa is op dit moment de beste veldgids met getekende vogels. De tekeningen in De Kist zijn (ook) uitstekend, de vogels worden groter afgebeeld maar het aantal illustraties met diverse verenkleden (mannetje, vrouwtje, winterkleed, juveniel, vliegbeeld) is veel beperkter. Daarom is de ANWB-gids geschikter voor veeleisers.

Maar voor iedereen, die net als ik kort na de oorlog, zijn eerste schreden zet in de fascinerende wereld van vogels, en die niet meteen verstrikt wil raken in de vele variaties van de verenkleden, is De Kist een uitstekend startpunt. Op de kleurenplaten wordt met pijltjes aangegeven op welke kenmerken je moet letten. De teksten zijn niet al te lang en duidelijk, wat het karakter van ‘veldgids’ benadrukt.

Als de gids nog eens wordt geactualiseerd (bijv. recent ‘ontdekt’ kenmerk glanskop, onderscheid grutto vs IJslandse grutto, nieuwe inzichten over meeuwen enz.) en de naamgeving van de vogels wordt aangepast aan de nieuwste inzichten/afspraken, dan kan De Kist nog jaren mee.

AdG, 17 maart 2017