De wilde planten van België

Auteur
Annelies Jacobs

Foto’s
Annelies Jacobs e.a.

Uitgave
Lannoo 2023
416 pagina’s, 23,5 x 28,5 cm, harde omslag
ISBN 978 94 0149 620 9
€ 49,99


Een voorbeeldpagina

De wilde planten van België

Een selectie van 300 soorten | Alle interessante info en verhalen | Een botanische ontdekkingstocht

De uitgever lijkt nogal verguld te zijn geweest met de door Annelies Jacobs aangeleverde tekst en foto’s van wilde (vaat)planten in België, want hij heeft zijn uiterste best gedaan er een prachtig verzorgd boek van te maken. Flink formaat waardoor de foto’s goed tot hun recht komen, stevige harde omslag, dik papier, goed leesbare letter.

De bioloog Jacobs is gefascineerd door wilde planten. In de coronaperiode reisde ze een jaar lang door België en vond maar liefst 1287 wilde inheemse plantensoorten. Zo’n beetje alle soorten die in België voorkomen, los van de ca. tweeduizend uitheemse soorten. Het gaat om vaatplanten, dat zijn planten met vaatbundels waardoor water getransporteerd wordt.

In het boek (“een ontdekkingsboek over de schitterende wilde flora in België”) worden driehonderd planten gepresenteerd met een bijzonder verhaal of die typerend zijn voor hun omgeving. Het leverde dit boeiende boek op.

Zo vond men tijdens de speurtocht het verdwenen gewaande knarkruid terug, dat na 152 jaar nog steeds op dezelfde plaats voorkomt! Op speltakkers groeit de voor België endemische Ardense dravik. Ook het ‘botanisch pareltje’ beklierd huislook komt alleen maar in België voor, op natuurlijke rotskliffen langs de Amblève. En zo staan er tal van opmerkelijke of zeldzame planten in het boek. Bijvoorbeeld geel hongerbloempje, aapjesorchis, de giftige dodemansvingers, gele hoornpapaver, malrove enz.

Aan al die soorten is een volle pagina gewijd met een bondige beschrijving van de plant, eventuele medicinale toepassingen en alle (historische) bijzonderheden. Dat levert interessante verhalen op. Zoals over de stinkende ganzenvoet met een indringende geur van rotte vis en grijs bestoven blaadjes die wat lijken op de pootafdruk van een gans.

Verder wordt informatie gegeven over groeiplaatsen (biotoop), het voorkomen in België en locatietips, verklaring van de wetenschappelijke namen en welke andere soorten op de plant lijken. In de foto’s worden zo nodig bijzondere kenmerken aangestipt. Bij elke soort kun je via een scan van de QR-code actuele gegevens ophalen bij waarneming.be.

Om wat structuur in haar zoektocht te brengen heeft Annelies Jacobs het boek opgesplitst in de vier seizoenen: winter, lente, zomer en herfst. Maar haar boek laat zich lezen in elk jaargetijde. Eigenlijk kom je niet uitgelezen want over elke plant geeft zij allerlei wetenswaardigheden, niet te uitgebreid maar vol details, in behapbare brokjes. De wilde planten van België is een bijzonder floraboek!

AdG, 18 december 2023