Handboek Natuurfotografie

Auteurs
Bart Siebelink en Edo van Uchelen

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2023
312 pagina’s, 17 x 24 cm
ISBN 978 90 5011 938 2
€ 32,95

Handboek Natuurfotografie

Best verkochte standaardwerk

Net zo snel als de opkomst van de digitale fotografie is gegaan, gaat de snelheid waarmee boeken over natuurfotografie verschijnen en waarmee websites uitgebreide informatie over natuurfotografie verschaffen. De biologen en fotografen Bart Siebelink en Edo van Uchelen waren er vroeg bij: al in 2011 publiceerden zij hun eerste Handboek Natuurfotografie. Daarna is er nog een gewijzigde herdruk verschenen en nu is er een geheel herzien Handboek uitgebracht.

De ontwikkelingen in en met natuurfotografie gaan dan ook razendsnel. Fabrikanten brengen elk jaar nieuwe en verbeterde types camera’s en lenzen op de markt, fotohutten schieten als de bekende paddenstoelen uit de grond waar je tegen betaling op de meest gerieflijke wijze en op de mooiste plekjes (vogels) kunt fotograferen, vogelreizen en excursies zijn populair. Was er al een sterk toenemend aantal mensen dat met fototoestel de natuur introk, na corona is dat aantal fors toegenomen. Kortom natuurfotografie is een booming business geworden.

Wil je al die gebeurtenissen volgen, dan ontkom je er niet aan om telkens de informatie te vernieuwen. Ook is de laatste jaren een tendens ontstaan om meer verdieping aan natuurfotografie te geven. Niet alleen over hoe je het beste standaardplaatjes van vogels, zoogdieren, insecten en landschappen kunt schieten, maar ook hoe je foto’s spannender kunt maken, creatiever, verfijnder, met meer beleving in de plaatjes. De auteurs reiken een heleboel handvatten aan over aspecten als ‘leren kijken’, compositie, omgaan met licht en kleur, originaliteit, emotie en beleving enz.

Uiteraard gaat een groot deel van het boek over de basisbegrippen van het fotograferen (zoals diafragma, sluitertijd, iso, histogram enz), over de uitrusting van de fotograaf (camera, lens, statief, flitser, schuiltentje, enz.), over macrofotografie, over fotograferen met drones, over beeldbewerking, kortom een compleet handboek. Wel ontbreekt een hoofdstuk over digiscoping (fotograferen door de telescoop).

Verder worden allerlei opdrachten gegeven, 24 in totaal. Zoals: fotograferen in de felle zon, contrasten herkennen, dieren benaderen, high key en low key. Ook is er een test om uit te vinden wat voor soort fotograaf je bent. Voor antwoorden op deze aardige aanvullende ’taken’ moet je wel naar de website van het Handboek Natuurfotografie. De rest is allemaal te vinden in deze complete leidraad om (nog) beter te leren fotograferen.

AdG, 7 december 2023