Zakgids Vlinders van de Benelux

Zakgids_Vlinders_Benelux

Auteurs
Wil Leurs en Marc Guyt

Foto’s
AGAMI Photo Agency

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2022
266 pagina’s, 11,5 x 17,5 cm
ISBN 978 90 5011 819 4
€ 17,95

Zakgids Vlinders van de Benelux

Meer dan 100 soorten ontdekken en herkennen

De afgelopen jaren zijn er uitstekende veldgidsen over vlinders verschenen, eerder ook een zakgids voor NL en Vlaanderen (zie recensies vlinderboeken). Medio dit jaar komt bij KNNV Uitgeverij de Veldgids Dagvlinders voor Noordwest-Europa uit, de opvolger van de befaamde ‘De nieuwe veldgids Dagvlinders’.

Een veldgids zul je niet zo snel in het veld meenemen, een zakgids past makkelijker in je jas of rugzak. Wat je op locatie nodig hebt zijn duidelijke afbeeldingen en kenmerken om de vlinders te determineren. En daar voldoet de nieuwe Zakgids Vlinders van de Benelux volledig aan.

In deze uitgave staan geen getekende vlinders, maar foto’s, allemaal van hoge kwaliteit. Voor alle soorten zijn twee pagina’s beschikbaar waarop meestal vijf of meer foto’s zijn afgedrukt. Door het geringe formaat van het boek kunnen die afbeeldingen niet groot zijn, maar ze zijn haarscherp.

Behalve een korte omschrijving van de vlinders staan er pijltjes naar de opvallendste kenmerken. Dat moet in het algemeen voldoende zijn om de soorten te herkennen. Handig zijn ook de zoektips: op wat voor (waard)planten kun je de verschillende soorten vooral zien, zitten ze op kale plekken op de grond, op graslanden of juist in boomtoppen enz.

In grafieken en met symbolen zijn veel gegevens te vinden, zoals de vliegtijd, de verspreiding, de lengte, de zeldzaamheid, gelijkende soort(en) en bijzondere wetenswaardigheden. Kortom, de Zakgids Vlinders van de Benelux mag je bestempelen als een uitstekende leidsman als je op vlindersafari gaat, met veel informatie op klein formaat.

AdG, 9 maart 2022