Een vlucht distelvlinders

Eern_vlucht_distelvlinders

Auteur
Elvira Werkman

Illustraties
Maxime Beck

Uitgave
Noordboek Natuur 2023
80 pagina’s, 13,5 x 20,5 cm
ISBN 978 94 471 128 8
€ 17,90

Een vlucht distelvlinders

Niet alleen vogels leggen lange afstanden af tijdens de trek. Ook diverse vlindersoorten trekken. Een van de bekendste trekvlinders is de distelvlinder.

In dit aardige boekje wordt beschreven hoe onderzoekers door de eeuwen heen steeds meer over deze vlindersoort hebben ontdekt. Daarnaast staat er veel informatie in die inmiddels bekend is geworden over deze bijzondere kosmopoliet.

Zo blijken veel trekvlinders, en waarschijnlijk ook de distelvlinder, over een innerlijk kompas te beschikken, dat helpt bij de navigatie. Het is dus niet de toevallige windrichting die bepaalt hoe de route eruit ziet.

Overigens zijn de distelvlinders die in Afrika overwinteren, niet dezelfde als ‘onze’ distelvlinders. Tijdens de trek worden steeds goede vlinderomgevingen aangedaan, waar de nakomelingen worden geboren, die de trek overnemen van de ouders, die sterven. Hetzelfde gebeurt op de retour-trektocht naar Europa. Het is dus een soort estafette. Het boekje bevat een keur aan dit soort wetenswaardigheden.

Ook wordt geschetst hoe de kunstenaars eeuwenlang de distelvlinder hebben vastgelegd. Daar komen nu nog wat prachtige afbeeldingen bij, want het boekje is rijk geïllustreerd door Maxime Beck. Deze kunstenaar legt op de laatste pagina’s nog uit hoe hij voor zijn tekeningen gebruik maakt van zo veel mogelijk materialen uit de natuur.

De uitgave is ook verder erg mooi vorm gegeven. Het is mede daardoor een heel leuk cadeautje voor jezelf of om aan een bevriende natuurliefhebber te schenken.

Ronald Klingers, 31 juli 2023