Insectenrijk

Insectenrijk

Auteur en foto’s
Aglaia Bouma

Illustraties
Inge van Noortwijk

Uitgave
Atlas Contact 2020
224 pagina’s, 13 x 21 cm
ISBN 978 90 4503 801 8
€ 21,99

Insectenrijk

Het grootse leven van kleine beestjes

Op zeventienjarige leeftijd werd Aglaia Bouma gestoken door een Europese hoornaar in Oostenrijk. Vijf minuten later in het ziekenhuis en ze was er niet meer geweest. Door die ervaring ontwikkelde ze een fobie voor insecten. Het liefst bleef ze binnen, want buiten was alles wat zoemde gevaarlijk.

Maar het tekent haar hoe ze toch de interesse kon opbrengen voor een diergroep die haar bijna het leven had gekost. Van een bang mens ontwikkelde ze zich tot een groot insectenkenner. Kennis is het beste wapen tegen angst.

Zoals een insect zich ontwikkelt van ei tot volwassen dier, zo beschrijft Aglaia haar ontwikkeling van een angstig mens tot een insectenfan. Ze laat eerst de lezer kennismaken met insecten. Daarna komen flirt, liefde, bevruchting, groei, metamorfose en ontpopping aan de orde. Elk stadium van haar eigen ontwikkeling is in de verhalen verweven. Dat maakt het een heel persoonlijk boek. Het eigen verhaal en de wonderlijke wereld van de insecten zijn mooi in elkaar gevlochten.

We lezen honderden wetenswaardigheden over insecten. De lezer vindt een stortvloed aan informatie. Je kunt dat moeilijk allemaal onthouden, maar gelukkig staan achterin een verklarende woordenlijst en een register. Dat maakt het tot een naslagwerk.

Een aantal duidelijke tekeningen ondersteunt de tekst. De prachtige foto’s staan gebundeld en zijn op een paar na gemaakt door de auteur. De andere door Tim Faasen. Aglaia Bouma is schrijver, spreker en entomoloog.

Ko Katsman, 24 april 2020