Basisgids Wilde bijen

Basisdgids_Wilde_bijen

Auteur
Pieter van Breugel

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2019
176 pagina’s, 16,5 x 24 cm
ISBN 978 90 5011 684 8
€ 22,95

Basisgids Wilde bijen

Meer dan 100 soorten • Hun belagers • 750 foto’s

Bijen zijn hot. Ze staan volop in de belangstelling omdat ze zwaar onder druk staan – zoals trouwens veel plant- en diersoorten – terwijl ze onmisbaar zijn voor de bestuiving van tachtig procent van onze gewassen.

Onlangs verscheen de Veldgids Bijen met een compleet overzicht van alle bijensoorten in NL en Vlaanderen en uitgebreide determinatiesleutels. Bescheidener van opzet is de Basisgids Wilde bijen, maar zeker zo handig voor de natuurliefhebbers die moeite hebben met de herkenning van bijen – en dat zullen de meesten toch wel zijn want zo makkelijk is het niet.

Deze Basisgids gaat namelijk uit van herkenning van bijensoorten aan de hand van foto’s. Er staan dan ook maar liefst zo’n 750 duidelijke foto’s van bijen in, ten minste vier per soort. In Nederland komen ongeveer 330 soorten bijen voor, daarvan worden er 133 in dit boek besproken.

Per genus wordt algemene informatie gegeven over typische karakteristieken. Bij de foto’s staan beknopte beschrijvingen van de soorten, zoals grootte, vliegtijd, voorkomen en waardplanten plus andere bijzondere wetenswaardigheden. Veel foto’s in combinatie met korte aanwijzingen zijn voor de meeste, niet-gespecialiseerde, natuurliefhebbers de meest praktische gidsen.

De inleidende hoofdstukken zijn zeer de moeite van het lezen waard en bevatten veel interessante weetjes. Zoals over het vervoer van stuifmeel, wat gebeurt door pootverzamelaars, buikverzamelaars of (zeldzaam) kropverzamelaars. Over de oriëntatie van bijen tijdens hun voedselvluchten door omgevingselementen in zich op te nemen en als ze verder van hun nestplaatsen verwijderd raken, via het uv-licht van de zon. En over de negentig soorten koekoeksbijen die zelf de broedcellen niet bevoorraden maar dat ‘overlaten’ aan andere bijen, de waardbijen.

De auteur wordt ‘dé Nederlandse expert’ genoemd op het gebied van insectenhotels. Hij waarschuwt dat er op dat gebied veel ’troep’ in de handel is. Van hem is gratis het boek Gasten van bijenhotels op internet te lezen of te downloaden, met veel informatie over bijen en gedetailleerde aanwijzingen voor het maken van goede bijenhotels.

AdG, 28 augustus 2019