Veldgids Bijen

Veldgids_Bijen

Auteur
Steven Falk

Illustraties
Richard Lewington

Vertaling
Guido O. Keijl

Redactie en bewerking
Menno Reemer

Uitgave
Kosmos Uitgevers,2e druk 2018
432 pagina’s, 14 x 22,5 cm, plastic hoes
700 kleurenfoto’s, 1000 tekeningen
ISBN 978 90 2156 905 5
€ 39,99

Oorspronkelijke uitgave
Fieldguide to the Bees
of Great Britain and Ireland
Bloomsbury Publishing 2015

Veldgids Bijen
voor Nederland en Vlaanderen

Bijen determineren is moeilijk. Ze zijn klein, veel lijken er op elkaar, er zijn veel variaties binnen de soorten en ze zitten zelden stil of in een ideale houding. Maar misschien is er nog nooit zoveel aandacht voor deze onmisbare bestuivers geweest als nu, en daarom is het fijn dat de Veldgids Bijen voor Nederland en Vlaanderen (tweede druk) weer beschikbaar is.

De Veldgids is een bewerking van de bijengids voor Groot-Brittannië en Ierland en bevat 275 soorten wilde bijen; de meest zeldzame ontbreken. Een veldgids, maar geven de auteurs direct toe, je moet flink oefenen om op basis van de kleurenplaten de bijengeslachten en een aantal soorten te kunnen onderscheiden.

In het Nederlandse taalgebied is dit de enige complete en gedetailleerde herkenningsgids voor geïnteresseerde amateurs en deskundigen. Met ruim zevenhonderd kleurenfoto’s en meer dan duizend detailtekeningen. Op de website van de auteur staan nog tal van actuele foto’s en nieuwe gegevens. Pluspunt daarvan is dat de foto’s op je scherm flink vergroot kunnen worden. In het boek zijn de afbeeldingen vrij klein. Grotere – en meer – foto’s in de toch al dikke gids zou het boek in het veld onhandelbaar maken.

Dat alles neemt niet weg dat determinatie van bijen niet eenvoudig is. Zeker niet vanaf foto en ook niet met de loep. Voor de bijzonderheden heb je een stereomicroscoop nodig, zoals voor de kaken, andere monddelen, de bestippeling van lichaamsdelen of genitaliën.

Om dat te kunnen doen, moet je wel bijen ‘verzamelen’ = doden. Vangen met een net of met een zuigbuis en prepareren. Bijen meenemen om te determineren doet de bijenstand geen enkel kwaad, volgens de auteurs. Bovendien wordt zo kennis vergaard die van belang kan zijn voor de bescherming van deze nuttige insecten.

De inleidende hoofdstukken van de Veldgids geven in een goed toegankelijke schrijfstijl een bijzonder boeiend inzicht over alle facetten van het bijenleven. Leg wel op de pagina’s met de verklarende woordenlijst een bladwijzer! Je leert dan over verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes, balts en paring, de nestbouw (meestal ondergronds), broedparasitisme, vijanden, overwintering, verschillen met vliegen en wespen, bijenimitators enz. En uiteraard over het actuele thema van bescherming van de bijenfauna.

Conclusie. De Veldgids Bijen is een informatieve en uitgebreide gids voor iedereen die meer wil weten over bijen en over de herkenning van bijen, in het veld of onder de microscoop. Met talrijke foto’s en tekeningen en gedetailleerde beschrijvingen.

AdG, 19 juli 2018