De gladde slang

De_gladde_slang

Auteurs
Arnold van Rijsewijk, Jelle van Aalst
en Jeroen van Delft

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2019
140 pagina’s, 17 x 24,5 cm
ISBN 978 90 5011 705 0
€ 24,95

De gladde slang

Ervaringen met een mysterieus reptiel

Er komen in Nederland en Vlaanderen drie slangensoorten voor: de adder (de enige inheemse gifslang), de ringslang en de gladde slang. Mede door zijn erg verborgen levenswijze is de laatstgenoemde het minst bekend. Over die gladde slang hebben drie herpetologen een prachtige monografie geschreven. Deze slangendeskundigen hebben hun jarenlange ervaringen met de gladde slang gebundeld.

Dit boek is zowel bedoeld voor nieuwsgierige natuurliefhebbers die de gladde slang zelf wel eens willen zien, als voor vrijwilligers die willen bijdragen aan de bescherming van deze zeldzame, beschermde soort, als voor terreinbeheerders in gebieden met gladde slangen.

En zelfs de ervaren herpetoloog zal nog nieuwe feiten aan de weet kunnen komen, want de allerlaatste ontwikkelingen, waaronder ook de nieuwe natuurbeschermingsregels, komen aan bod.

De meeste lezers van Vogeldagboek zullen – net als ik – tot de eerste categorie behoren, de algemeen geïnteresseerde natuurliefhebbers. Voor ons is er in deze uitgave genoeg te beleven. We leren veel over de gladde slang en over de gebieden waar hij voorkomt, alles begeleid door zeer veel mooie foto’s die de fascinatie voor de gladde slang tot uitdrukking brengen. Het boek leest erg plezierig en is nooit saai, ondanks de grote hoeveelheid kennis die wordt overgedragen.

Ronald Klingers, 10 januari 2020