ANWB Amfibieën- en reptielengids

ANWB_Amfibieen_reptielengids

Auteurs
Jeroen Speybroeck, Wouter Beukema,
Bobby Bok en Jan Van Der Voort

Illustraties
Ilian Velikov

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2018
432 pagina’s, 13,5 x 19,5 cm
ISBN 978 90 2156 656 6
€ 35

Oorspronkelijke titel
Field Guide to the Amphibians & Reptiles
of Britain and Europe, 2016

ANWB Amfibieën- en reptielengids
alles voor alle Europese soorten

De ANWB Vogelgids is al jarenlang de beste leidraad om vogels te determineren. Onlangs bracht de ANWB een veldgids uit met alle Europese amfibieën en reptielen. Ook dit boek lijkt een toonaangevende rol te gaan spelen onder natuurliefhebbers.

Net als in de Vogelgids vormen de prachtige en natuurgetrouwe illustraties de basis. Honderden tekeningen, ook van details, van de befaamde Bulgaarse illustrator Ilian Velikov geven deze gids een flinke voorsprong op andere veldgidsen voor liefhebbers van deze koudbloedige dieren. Opmerkelijk en vaak belangrijk voor determinatie zijn ook de tekeningen van de onderkant van amfibieën en reptielen.

Het boek is compleet en bevat alle 221 Europese soorten. De vorig jaar uitgebrachte en eveneens prima KNNV Veldgids Amfibieën en reptielen beperkt zich tot de 143 soorten in West- en Centraal-Europa.

Je ontkomt niet aan een vergelijking omdat deze gidsen de enige Nederlandstalige zijn. De prijs is hetzelfde, KNNV is van een steviger kwaliteit, KNNV steunt op driehonderd foto’s en enkele tientallen detailtekeningen, ANWB op tweehonderd foto’s en honderden tekeningen en detailtekeningen.

Zoals vaak vaak het geval is, is het ideaal om beide gidsen naast elkaar te gebruiken. Zo heeft de KNNV bijvoorbeeld tekeningen van het mondveld van padden- en kikkerlarven, de ANWB niet. De index van de KNNV is compleet, die van de ANWB (te) beperkt. De ringslang moet je opzoeken onder slang, er is ook nog een kopje slangen. De adder staat onder adder, evenals bijv. de wipneusadder, maar er is ook nog een kopje adders. Rommelig en verwarrend: de index is voor verbetering vatbaar.

Net als de KNNV Veldgids bevat de ANWB Gids verspreidingskaarten. De boeken verschillen daarin soms enigszins, ik kan niet beoordelen welke kaarten het actueelste zijn; er wordt niet vermeld wat de bron is van de verspreidingskaarten.

De inleidende hoofdstukken zijn leerzaam. Over de natuurlijke samenstelling van Europese soorten en uitheemse soorten, hoe je amfibieën en reptielen kan vinden, vangen en fotograferen, waar je ze in Europa kan vinden, de determinatiesleutels staan niet zoals gebruikelijk is bij elkaar maar bij de soorten, er wordt gewezen op de gevaren van besmetting met (dodelijke) ziektes. Kortom, een uitgebreide, informatieve en schitterende geïllustreerde veldgids.

AdG, 20 februari 2018