Weylin Tracking – Dierengids.nl

Weylintracking

Auteurs
Jeroen Kloppenburg en Tom Dekker

Uitgave
Weylin Tracking

Diersporengids.nl
Digitaal. Doorlopend geactualiseerd/uitgebreid.
Jaarabonnement € 14,95

Veldgids loopsporen
52 pag’s met plastic beschermhoes
ringband, 10 x 21 cm, 2017
ISBN 978-90-826587-1-2- V3
€ 12,50 excl. verzending

Veldgids spoorvolgen
52 pag’s met plastic beschermhoes
ringband, 10 x 21 cm, 2017
ISBN 978-90-826587-2-9- V2
€ 12,50 excl. verzending

Veldgids uitwerpselen
52 pag’s met plastic beschermhoes
ringband, 10 x 21 cm, 2018
ISBN 978-90-826587-3-6- V2
€ 12,50 excl. verzending

Weylin tracking
Diersporengids.nl | Veldgids loopsporen | Veldgids spoorvolgen |
Veldgids uitwerpselen

Januari 2019. Sneeuw. Talloze diersporen te zien. Maar van welke dieren? In mijn jeugd wist ik nog wel iets af van diersporen, maar die kennis is verwaterd. Indien nodig pakte ik er een boek bij, totdat ik op internet terechtkwam bij Weylin Tracking!

Twee mannen hebben daar een grote schat aan kennis over sporen op een heel aantrekkelijke manier toegankelijk gemaakt voor geïnteresseerde natuurmensen. Het zijn Jeroen Kloppenburg en zijn sporenmaatje Tom Dekker, geholpen door een team deskundigen. Een deel van hun verzamelde kennis is openbaar, zoals een aantal specials/video’s. De gedetailleerde informatie over sporen is bereikbaar via een abonnement. Op je computer, tablet of, gemakkelijk in het veld, op je gsm.

Ze hebben ook drie stevige, smalle pocketboekjes in ringband uitgebracht, handig in het veld: over loopsporen, spoorvolgen en uitwerpselen. Ook de (gratis) nieuwsbrief van Weylin bevat veel informatie. En dan zijn er de cursussen en workshops die de sporenexperts verzorgen voor amateur en professional, over diersporen, schedels, veren, wolvensporen enz.

Ik was aangenaam verrast door de grote hoeveelheid kennis die op Diersporengids.nl en in de boekjes verzameld is. Wat ook sterk aanspreekt, is de bezieling waarmee Jeroen c.s. over de natuur praat, de natuurbeleving spat ervan af. Ik krijg altijd een warm gevoel als je merkt dat mensen met liefde en respect de natuur bejegenen.

Diersporengids.nl – In de Zoeksleutels worden de verschillen getoond tussen de teenafdrukken die je in het veld kan tegenkomen van zoogdieren en vogels en hoe die je moet opmeten. Een liniaal is trouwens onmisbaar om sporen te kunnen determineren. Andere Zoeksleutels zijn: in welke habitat kan je welke sporen tegenkomen, uitwerpselen, legers, zaden van planten, vraat op houtige gewassen en plukplekken van veren.

De Paspoorten van tientallen zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën, ongewervelden en zelfs vissen vormen de kern van de digitale Diersporengids. De Specials gaan onder meer over gangen herkennen, sterrenschot, determinatie van kleine holen in de grond. Een aantal van de Specials is openbaar. Leuk zijn de quizzen over schedels, veren en prenten. Een overzicht van vogelveren zou de Diersporengids vervolmaken, maar dat is makkelijker gezegd dan uitgevoerd. De Diersporengids.nl wordt permanent geactualiseerd en uitgebreid.

Veldgids loopsporen – Een korte inleiding met tips om en hoe sporen te zoeken met duidelijke tekeningen van de meest voorkomende zoogdieren en vogelfamilies. In alle drie de veldgidsen zijn de letters aan de kleine kant.

Veldgids spoorvolgen – Het volgen van een dierspoor is volgens Weylin Tracking ‘de ultieme ontspanning’. Maar niet bepaald eenvoudig. In deze gids staan tal van tips over spoorvolgen en -lezen, uiteraard niet alleen de pootafdrukken maar ook tekens op en aan bladeren en takken, vegetatie, naaldbodem, gras, zand, grond en stenen en sneeuw, dauw en rijp.

Veldgids uitwerpselen – Je moet bij determinatie van uitwerpselen op vijf aspecten letten: kleur, vorm, geur, locatie en inhoud. Er is een zoeksleutel en afbeeldingen (foto’s) van braakballen en uitwerpsleen van insecten, vogels en zoogdieren. Houd een hygiënische handgel gereed!

AdG, 11 februari 2019