Wadden

Wadden

Auteur
Dirk Hilbers

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2019
368 pagina’s, 14,5 x 20,5 cm
ISBN 978 94 91648 15 1
€ 25,95

Wadden
De Natuurgids
wandel- en fietsroutes • flora en fauna • landschap • geologie • waarnemingstips • inclusief route-app

In de fameuze serie Crossbill Guides, waarvan over eerdere delen in dit Vogeldagboek recensies zijn verschenen, is een nieuw deel uitgekomen. En, na al die delen over prachtige buitenlandse gebieden, gaat het nu een keer over een parel van eigen bodem: het Nederlandse gedeelte van het Waddengebied.

De uitgave is verzorgd door de stichting Crossbill Guides Organisation. Doel van deze stichting is de Europese natuur dichter bij de mensen te brengen en ecotoerisme te bevorderen (zie Crossbill Guides). Normaliter zijn de Crossbill Guides in het Engels geschreven; voor de gelegenheid is dit een Nederlandstalige uitgave.

Deze gids volgt het bekende stramien van de Guides: het boek start met een beschrijving van de geologie en ecologie van het gebied. Het is duidelijk de bedoeling van de schrijver dat je het Waddengebied eerst leert begrijpen voordat je in het praktische deel krijgt uitgelegd waar zich de mooiste plekjes bevinden en welke flora en fauna je daar kunt verwachten.

Wandelen of fietsen door het gebied krijgt op die manier een enorme meerwaarde. Je begrijpt hoe het gebied ontstaan is, wat de bijzonderheden van de Wadden zijn (bodemgesteldheid, droog of juist nat, klimaat, begroeiing, menselijke invloed enzovoort). Daardoor ga je met een andere blik van de natuur genieten. Je begrijpt waarom de bijzondere planten- en dierensoorten juist hier voorkomen. En dat alles beschreven op een bijzonder pakkende en informatieve manier.

Het kerndeel van dit boek bevat 28 prachtige routes; bij de selectie is volgens de auteur gelet op de plekken waar de landschappen nog het meest intact zijn en waar zeldzame plant- en diersoorten te vinden zijn. Ik ken het Waddengebied behoorlijk goed en ik kan alleen maar met de keuze instemmen. Zelfs een verborgen pareltje als het Hegewiersterfjild (vlak onder Harlingen) komt aan bod. Beide onder vogelaars beroemde ‘boulevards’: de Texelse en het rondje Lauwersmeer, komen als route prima over het voetlicht.

Het laatste deel bevat veel praktische informatie over natuur en natuurbeleving op de Wadden. Van vervoersmogelijkheden en wadloopmogelijkheden tot zeehondentochten en duurzaam toerisme en van mogelijke verblijfsaccommodaties tot natuurbeleving met kinderen.

Crossbill Guides gaat met zijn tijd mee. Bij deze editie hoort een ‘Route-app Wadden’. Door deze gratis app te downloaden kan men de natuurroutes met de smartphone volgen. Via deze app krijgt men aanvullend op de gids seizoensgebonden informatie, een veldgids voor de soorten van de Wadden en waarnemingstips.

Ronald Klingers, 15 april 2019