De Vogel Top 100 van Nico de Haan

De-Vogel-top-100-van-Nico-de-Haan

Auteur
Nico de Haan

Illustraties
Elwin van der Kolk

Uitgave
Uitgeverij Ploegsma 2018
128 pagina’s, 15 x 22 cm
ISBN 978 90 2167 830 6
€ 14,99

De Vogel Top 100 van Nico de Haan
Met 20 bonusvogels

Het heet dan wel de vogel top honderd, maar je krijgt er twintig vogels gratis bij. De vogel top 120 klinkt zeker niet zo lekker. Niet dat het erg is, want wat mij betreft had het ook een top 150 mogen zijn.

De schrijver heeft de vogels gerubriceerd in vier categorieën van biotopen waar je de vogel kan ontmoeten. Elke biotoop heeft zijn eigen pictogram. Zo zie je bijvoorbeeld bij de bespreking van de merel bovenaan de bladzij drie pictogrammen van leefgebieden waarin je de merel kunt aantreffen.

De keuze van vogels voor een klein boek is vaak arbitrair, maar in dit geval heeft de auteur een juiste keuze gemaakt. Niet alleen traditionele vogels als huismussen en grutto’s, maar ook nieuwkomers als halsbandparkiet en Canadese gans hebben een plaatsje gekregen. Het totaal geeft een goed beeld van de meest voorkomende vogels in ons land.

Van elke vogel geeft de schrijver relevante informatie op de hem zo bekende wijze: informatief en voor iedereen begrijpelijk. Het boek is bedoeld voor kinderen en reeds bekroond met een zilveren griffel. Maar niet alleen kinderen, ook volwassenen kunnen veel opsteken van de beschrijvingen. De illustraties van Elwin van der Kolk zijn van een hoog niveau. Ze zijn sfeervol en de kenmerken van een specifieke soort zijn goed te zien.

Regelmatig kom je een ‘weetje’ of ‘doen’ tegen. De weetjes geven meer algemeen biologische informatie over bijvoorbeeld de bouw en de vorm van een snavel. De doens, wat je als jonge vogelaar kan doen, bijvoorbeeld het timen van de duur van leeuwerikenzang wanneer je buiten vogels aan het kijken bent.

Als je je kind of kleinkind een natuurboek cadeau wil geven, gooit dit boekje hoge ogen. Maar eerst zelf lezen.

Ko Katsman, 20 maart 2018.