Kleine orchideeëngids voor Nederland en omstreken

Auteur
Hans Dekker

Foto’s
Hans Dekker

Uitgave
uitgeverij koninklijke van gorcum 2024
92 pagina’s, 15,5 x 20 cm, harde omslag
ISBN 978 90 2326 032 5
€ 20

Kleine orchideeëngids voor Nederland en omstreken

Klein maar fijn. Zo kan dit orchideeëngidsje worden getypeerd. Het is klein genoeg om tijdens wandelingen makkelijk mee te nemen, het is uitgebreid genoeg om alle soorten orchideeën en hun variaties in Nederland en de grensstreek op naam te kunnen brengen.

Om de veldgids hanteerbaar te kunnen houden, zijn de beschrijvingen puntig en worden onderwerpen als bloeitijd, hoogte, zeldzaamheid, belangrijkste kleur en belangrijkste biotoop met pictogrammen aangeduid. Uiteraard wordt het verspreidingsgebied vermeld en staan er foto’s van de gehele plant in alsmede enkele detailfoto’s. Alles summier maar doelmatig.

Er zijn zo veel variëteiten dat de naamgeving van orchideeën doorlopend aan verandering onderhevig is. De namen in deze Kleine orchideeëngids zijn gebaseerd op de actuele naamgeving van orchideeëngoeroe Karel Kreutz. Hij onderscheidt geen ondersoorten meer maar focust zich op eenheid in verschijningsvorm (taxon).

Dat maakt het zoeken en vergelijken van diverse soorten in boeken en op internet er niet eenvoudiger op omdat er verschillende namen worden gebruikt. Actueel is de gids zeker: ook de recent ontdekte Veluwse wespenorchis wordt al vermeld.

AdG, 16 mei 2024