Vogelskijken

Uitgever
Daan Schoonhoven

Hoofdredactie
Idde Lammers

Uitgave
Pixfactory,editie 1, maart 2024
20 x 26 cm, 6x per jaar met 100 pagina’s
Jaarabonnement € 54,95 (tijdelijk € 49,95)
Welkomstgeschenk nieuwe abonnees:
vogelgids Vogels kijken (€ 25)
met 250 soorten waar en wanneer te zien

Vogelskijken

daar kijk je van op

Je moet wel lef hebben om in dit digitale tijdperk een nieuw papieren vogeltijdschrift uit te geven. Dat papier is overigens van prima kwaliteit (zijdemat Silk van 115 gram, FSC-label dus van verantwoorde herkomst) waarop de foto’s uitstekend tot hun recht komen. En Daan Schoonhoven weet waaraan hij is begonnen met al zijn ervaringen als de uitgever van Pixfactory (o.a. Natuurfotografie Magazine, natuurboeken, verzorgen van cursussen, verkopen van apparatuur en toebehoren, enzovoort; alles een voortvloeisel uit de website Birdpix). Vogelskijken verschijnt zesmaal per jaar met honderd pagina’s.

De belangstelling voor vogels en vogelfotografie – en voor de natuur in het algemeen – is het afgelopen decennium geëxplodeerd. Toen ik 25 jaar geleden met Vogeldagboek begon, kon je nog vrij rustig vogelen. Na de opkomst van de digitale fotografie en de rush op frisse lucht tijdens corona, is het nu overal erg druk. Een fotografe schreef onlangs treffend over de toeloop bij een oehoe in Zwolle, dat V&D jaloers zou zijn op zo veel publiek.

Kortom, zal Schoonhoven gedacht hebben, de interesse voor vogels is zó groot, dat ik het experiment van een nieuw tijdschrift wel aandurf. Hij heeft bekende auteurs en fotografen, veelal uit ‘eigen stal’, gecontracteerd en is daarmee aan de slag gegaan met Vogelskijken, onder hoofdredactie van de gelouterde natuurjournalist Idde Lammers. Aan alle voorwaarden voor een goede start is voldaan. Ook mag gezegd worden dat de drijfveren van Schoonhoven c.s. zeker niet puur commercieel zijn maar dat ze op deze manier ook hun liefde voor plant en dier kunnen overbrengen aan een breed publiek; dat hebben ze al wel bewezen.

Het blad heeft dezelfde naam als de (gratis) website Vogelskijken met actuele informatie over vogels in ons land, zoals de vogelkalender ‘Deze vogels zijn nu onderweg’. Het tijdschrift sluit daarbij aan met diepgaander reportages over vogelsoorten, met tips (vogelfotografie vanuit de auto), met gebiedbeschrijvingen (Plantage Willem II), vervulling van een vogelwens van een lezer (roodbuikwaterspreeuw), een introductie om vogelzang te herkennen, over het aflezen van vogelringen, persoonlijke rubrieken enz.

Het zijn wetenswaardige maar geen baanbrekende artikelen. Er is al zoveel over vogels geschreven, dat je vernieuwende inzichten alleen in vogelvakbladen mag verwachten. Maar de fraaie foto’s (al komen me er bekend voor), met als dramatisch hoogtepunt een sperwer die een spreeuw slaat, en de informatieve teksten smaken naar meer.

In zo’n eerste nummer zou een waarschuwing om dieren niet te verstoren en beplanting niet te vertrappen niet hebben misstaan. Want dat gebeurt helaas door alle belangstelling voor flora en fauna steeds vaker. Dit laat onverlet dat Vogelskijken vele uren lees- en kijkplezier oplevert! Vooral ook omdat de teksten ‘soepel’ zijn geschreven en omdat het magazine aantrekkelijk is opgemaakt.

AdG, 20 maart 2024