Natuurmysteries ontrafeld

Auteur
Vincent Albouy

Illustraties
Claire Felloni

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2024
184 pagina’s, 17 x 22 cm
ISBN 978 90 5011 942 0
€ 29,95

Natuurmysteries ontrafeld

150 verbazingwekkende wetenswaardigheden

Zo nu en dan verschijnt een boek waarin opvallende natuurverschijnselen worden beschreven. Altijd boeiend om te lezen, zoals ook deze bundel van de Fransen Vincent Albouy en Claire Felloni. De meeste beschrijvingen gaan over bijzondere gedragingen van insecten; logisch want het is een entomoloog/insectenkundige die de teksten heeft samengesteld.

Er staan bekende verschijnselen in en ook (voor mij) onbekende. Interessant is dat de larve van een libelle, zeker bij de grotere soorten, een venijnig wapen op hun kop hebben. Zodra een prooi dichtbij genoeg is, wordt een vangmasker naar voren uitgestoken en met twee scherpe haken wordt het insect, of zelfs kleine visjes en kikkervisjes, gevangen. Aan de huidjes van uitgeslopen libellenlarven zie je soms fijne draden hangen. Via die kleine buisjes wordt/werd de larve van lucht voorzien.

Een modderig strand kan wel eens bedekt zijn met kleine ‘heuveltjes’. Het zijn de sporen van zeepieren die hun darmen hebben geleegd. Voor vissers de juiste plek om deze ‘aaswormen’ te vangen. Het is een geliefd voedsel van vissen. Op het strand zijn, vaak verstrikt in zeewier, rechthoekige ‘voorwerpen’ te vinden, eieren van de hondshaai.

Curieus is het verhaaltje over de kaardenbol. Een mooie plant, voor vogelaars erg leuk om er zaden pikkende putters op te zien. De grote kaardenbol heeft aan de basis van de stengels een kleine holte waarin water wordt verzameld. De wetenschappelijke naam van het kaardenbollengeslacht (Dipsacus) is afgeleid van het Griekse dipsao: ‘ik heb dorst’. Vogels lessen hun dorst uit deze ‘waterputten’. Ook insecten, maar die verdrinken vaak door het ruwe oppervlak van deze plant. De auteur werpt de vraag op of de kaardenbol over een paar miljoen jaar zich tot een vleesetende plant zal hebben ontwikkeld…

Kortom, er staan belangwekkende artikeltjes over bijzondere natuurverschijnselen in Natuurmysteries. Nu het lente geworden is, kun je binnenkort bijvoorbeeld struiken zien die helemaal bedekt zijn met wit gaas. De rupsen van stippelmotten hebben dat geweven. Over al deze fenomenen hebben de auteurs een wetenswaardig boek gemaakt. Minpuntjes? Een iele wat lastig leesbare letter en het register is enigszins verwarrend omdat het niet naar de pagina’s verwijst maar naar de hoofdstukken.

AdG, 20 maart 2024