Er is altijd wel ergens een vogel die zingt

Auteur
Tammah Watts

Illustraties
Villa Grafica

Vertaling
Willie van Boven

Uitgave
AnkhHermes 2023
182 pagina’s, 11 x 17 cm
ISBN 978 90 202 2066 7
€ 18,50

Oorspronkelijke titel
KEEP LOOKING UP
Your Guide to the Powerful Healing of Birdwatching

Er is altijd wel ergens een vogel die zingt

Kijk om je heen en vang een moment van geluk

‘Balsem voor de ziel’, zo ervaren veel mensen het kijken naar vogels. Gekwelde zielen kennen de helende werking van de natuur en een aantal van hen speciaal die van het observeren van vogels.

De auteur had na een operatie een neurologische aandoening, die het leven voor haar danig vergalde. Ze had veel pijn, voelde zich neerslachtig en had geen energie. Op een gegeven moment kijkt ze door het keukenraam en ziet ze een mooi geel vogeltje. Dat bracht haar ertoe om zich meer met vogels bezig te houden en vanuit haar professie – ze is een gecertificeerde relatie- en gezinstherapeute – weet ze wat ze moet doen om mensen er weer bovenop te helpen. Maar om die kennis op jezelf toe te passen is andere koek. We lezen over haar strijd om weer een ‘normaal leven’ op te pakken. Daarbij gaat het van heel praktisch naar heel filosofisch.

Het praktische zit hem in de tips die je leest over wat je meeneemt op vogeltochten. Welke kleding daarbij het beste past. Hoe je gebruik maakt van internet enz. Dat is allemaal in de gebiedende wijs opgeschreven en op een gegeven moment gaat me dat tegenstaan.

Het filosofische zit hem in de beschrijvingen van wat het in-de-natuur-zijn met je doet. Niet alles spreekt me daarin aan. Een zin als: ‘Ik vroeg het universum me te leiden en prompt verscheen er een kolibrie op de vogelvoederhanger’ is aan mij niet besteed. Maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die zich daarin herkennen en er steun aan ontlenen.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met de ‘Spiegelvijver’ en drie vragen. In de spiegelvijver lezen we steeds hetzelfde Taoïstische spreekwoord, met als moraal: neem de tijd en kom tot rust om jezelf te leren kennen. Dan volgen de drie vragen die aansluiten bij het thema van het hoofdstuk. De eerste vraag is ‘voor ik … ging doen, voelde ik me. De tweede: tijdens ….. voelde ik me. En de derde: En nu ….. me. Deze vragen maken je bewust van wat het vogels kijken met je doet. Wat het voor je betekent.

Naast het persoonlijke verhaal van de schrijfster, is het eigenlijk ook nog een gebruiksboek, waarin je je eigen ontwikkeling leest. Daarvoor is aan het eind van elk hoofdstuk ruimte gemaakt om met gerichte vragen je ervaringen en gevoelens te noteren. Deze uitgave is rijk geïllustreerd met romantische, fraaie pentekeningen.

In het colofon staat dat de informatie van dit boek niet bedoeld is als vervanging van professioneel medisch advies. De auteur noch de uitgever kan aansprakelijk worden gehouden voor enige schade die het gevolg is van het opvolgen van aanbevelingen uit dit boek enz. Auteur en uitgever dekken zich dus al in. Maar: dat vogels kijken balsem voor de ziel is, staat voor mij als een paal boven water!

Ko Katsman, 24 november 2023