321 superslimme dingen die je moet weten over natuur

321_superslimme_dingen_natuur

Auteur
Mathilde Masters

Illustraties
Louize Perdieus

Uitgave
Lannoo 2023
296 pagina’s, 20 x 24 cm
ISBN 978 94 0148 847 1
€ 22,99

321 superslimme dingen die je moet weten over natuur

Op verschillende manieren kun je tegen deze uitgave aankijken. Zijn er 321 weetjes verzameld en zo los uit hand uitgestrooid? Is het een encyclopedie? Is het een inleiding in de biologie? Of is het van alles wat?

Om 321 weetjes achter elkaar te lezen is veel gevraagd. Te veel eigenlijk, want hoeveel kan een mens tot zich nemen en toch ook nog onthouden? Ook al staan die weetjes in een logische volgorde en is geprobeerd er een verhaal van te maken. Daarvoor zijn de weetjes ondergebracht in een tiental hoofdstukken die elk een thema behandelen. Over zo’n materie kom je dan heel wat te weten.

Een onderwerp als fotosynthese is bijvoorbeeld in mootjes gehakt en stapje voor stapje kom je erachter hoe fotosynthese werkt. Het leuke aan dat onderwerp is dat er ook wordt stilgestaan bij de geschiedenis van de wetenschap. Welke weg legden wetenschappers af om tot de definitieve conclusie te komen?

Het is niet helemaal duidelijk voor welke leeftijdsgroep het boek gemaakt is. De toon is populair, maar als het als jeugdboek bedoeld is (volgens de uitgever tot 12 jaar), moet de jonge lezer wel wat in zijn mars hebben om de tekst te kunnen volgen. Als het als naslagwerk bedoeld is (ook voor volwassenen), is het heel jammer dat een register ontbreekt. Het zou de toegankelijkheid tot het geschrevene erg bevorderen als je snel iets kunt opzoeken, bijvoorbeeld over fotosynthese.

Terug naar het antwoord op de vragen in de aanhef. Eigenlijk is deze uitgave van alles wat. Op een aantal bladzijden is een extra weetje in een apart kader toegevoegd. Maar over de kleurkeuze van de letters kun je twisten. Het gaat niet op voor alle weetjes, maar lichtgroen op een witte pagina leest niet prettig. Bijzonder leuk zijn de cartoonachtige illustraties bij elk weetje. Louize Perdieus is erin geslaagd om je langer glimlachend naar de plaatjes te laten kijken.

Dit boek maakt deel uit van een serie waarin al eerder 321 superslimme dingen verschenen die je moet weten voor je dertien wordt, over dieren, over wetenschap en over geschiedenis.

Ko Katsman, 9 augustus 2023