Huisgenoten

Huisgenoten

Auteur
Aglaia Bouma

Illustraties
Inge van Noortwijk

Uitgave
Atlas contact 2023
256 pagina’s 13 x 21 cm
ISBN 978 90 4504 478 1
€ 22,99

Huisgenoten

Insecten in en om je eigen huis

Zonder het te weten zijn wij omringd door duizenden soorten planten en dieren. Van Luc Hoogenstein verscheen pasgeleden het boek Mijn 1000 soortentuin. Dat grote aantal trof hij aan in zijn gemiddeld stadstuintje. Aglaia Bouma beperkt zich tot de insecten die we in en om het huis kunnen tegenkomen. En dat zijn er heel wat.

Elk hoofdstuk behandelt een seizoen, waarin ze ons meeneemt in het wel en wee van insecten, om te beginnen bij de winterslaap. Direct blijkt al dat Bouma haar verhaal heel dicht bij zichzelf houdt. Het begint met een beschrijving van rupsen in de keukenbasilicum. Het blijken rupsen van de kooluil te zijn, een nachtvlinder. Omdat er binnen in huis een constante temperatuur heerst, ontbreekt de seizoensprikkel voor de rupsen om zich na het verpoppen verder te ontwikkelen. Ze kweekt de rupsen op en zodra ze het popstadium bereiken verdwijnen ze in de koelkast om de winter na te bootsen.

Tegenstellingen werken altijd goed om iets te verhelderen. De vriendelijke en de boze buurman staan tegenover elkaar om het verschil tussen een nieuwsgierige belangstellende en een insectenhater met een ‘pletreflex’ aan de lezer duidelijk te maken. Uiteindelijk lukt het de schrijfster om de boze buurman, met wijsheid en tact door middel van de rups van een argusvlinder in de munt, van standpunt te doen veranderen. Via dit aaibaar ‘instapinsect’ wordt zijn geest omgeturnd. Vooral het feit dat de rups de munt in toom houdt, draagt daaraan bij.

Een andere rode draad is het bezoek van een werkgroepje aan verschillende particuliere tuinen. Elk seizoen treffen ze daar de mooiste insecten aan. De beschrijving van de vondsten met allerlei wetenswaardigheden daaromheen is heel boeiend. Behalve over de insecten zelf leer je ook veel over vangstmethoden, verschillende soorten vallen, en gedrag van mensen ten opzichte van de kleine beestjes.

In het hoofdstuk Najaarsoogst staat behalve veel informatie over insecten die zich op de winter voorbereiden ook een oproep: laat vooral het blad in je borders liggen! Het is een schuilplaats en voederplaats voor honderden diertjes. Ook afgestorven plantenresten hoef je niet direct in de herfst te verwijderen. Ze zijn ook een plaats om je te verstoppen of de winter door te komen.

Elk hoofdstuk start met een heel duidelijke en gedetailleerde tekening van Inge van Noortwijk en de foto’s ondersteunen de tekst. Tot slot: het lijkt een nogal droog onderwerp, insecten in en rond je huis, maar wanneer het met zo veel humor opgeschreven wordt, is het een genoegen om van de inhoud kennis te nemen.

Ko Katsman, 9 mei 2023