Op de huid van de heide

Op_de_huid_van_de_heide

Auteur
Piet J. van den Hout

Uitgave
Atlas Contact 2023
288 pagina’s, 13,5 x 21 cm
ISBN 978 90 450 4819 2
€ 24,99

Op de huid van de heide

Een natuurdagboek

Er zijn heel wat mensen die aantekeningen bijhouden van wat ze in de natuur zien en beleven. Als dat op een enigszins systematische wijze gebeurt, kunnen dergelijke verzamelde aantekeningen worden gezien als een natuurdagboek. Lang niet al die dagboeken zijn het lezen waard voor anderen dan de waarnemer zelf.

Voor een goed natuurdagboek is behalve vermelding van wat is waargenomen en wanneer, meer nodig. In dit boek is dat behalve de overdracht van een schat aan feitenkennis over de waargenomen soorten dieren en planten ook een verhaal over de schrijver zelf, dat zich door de pagina’s heen ontvouwt.

Dat verhaal is dat van Piet J. van den Hout, na jarenlang als bioloog werkzaam te zijn geweest en daarbij gericht wetenschappelijk onderzoek te hebben gedaan, het gevoel van betovering door de natuur is kwijtgeraakt.

Maar dan stopt zijn werk en krijgt hij de kans om zonder onderzoeksopdrachten de natuur in te trekken. Een jaar lang bezoekt hij regelmatig de Regte Heide en omgeving, een natuurgebied ten zuiden van Tilburg. Hij leert het gebied en zijn bewoners steeds beter kennen en uiteindelijk, mede door de hulp van een bijzondere spreeuw, vindt hij zijn liefde voor de natuur terug.

Van den Hout schrijft vlot en toegankelijk. Het is een prima natuurdagboek. Ik vind het jammer dat het boek niet voorzien is van foto’s van het gebied en van de waargenomen soorten, ter verluchtiging van de tekst. Dat zou het boek nog wat aantrekkelijker kunnen maken voor veel natuurliefhebbers. Nu moet je, om van dit boek te genieten, naast het bezitten van liefde voor onze natuur ook erg van lezen houden.

Ronald Klingers, 24 april 2023