Vogels

Vogels

Auteurs
Sanne Ramakers en Merel de Vink

Illustraties
Marjolein Hund

Uitgave
Clavis Uitgeverij 2022
26 pagina’s, 26 x 27 cm, harde omslag
ISBN 978 90 4484 815 1
€ 19,95

Leeftijd
Vanaf 5 jaar

Vogels

De omslag spettert de lezer tegemoet. Het eerste dat opvalt is de zingende blauwborst met rechts van hem een ijsvogel. Is er een fotogenieker vogelplaatje te vinden? De afbeelding schept hoge verwachtingen.

In het eerste hoofdstuk lezen we over en kijken we naar een herkenbaar tafereeltje. Een gezin dat tijdens de nationale tuinvogeltelling druk bezig is met de soorten in de tuin. De ouders heten Arjan en Camilla… Voor iedereen die een beetje thuis is in de wereld van vogelaars twee bekende namen. Camilla Dreef die regelmatig in het tv-programma Binnenste Buiten te zien is en Arjan Dwarshuis die als wereldkampioen soortenjagen met 6833 waargenomen vogelsoorten in één jaar tijd nationale bekendheid kreeg. Tijdens de telling stellen de kinderen vragen die uiteraard beantwoord worden.

Om iets over de oorsprong van vogels te leren gaan we terug naar de dinosaurussen. In een paar zinnen wordt de ontwikkeling van dino naar vogel uitgelegd. Vervolgens krijgen we een definitie van het begrip ‘vogel’ en volgt een korte uitleg over vliegen. Zo passeren veel onderwerpen en begrippen de revue, zoals de balts, nestbouw, eieren, nestblijvers en -vlieders.

In het hoofdstuk over gevaar gaat het niet alleen over natuurlijke bedreigingen, maar ook over bedreigingen veroorzaakt door mensen. Gelukkig niet op een prekerige toon. Met een aantal tips krijgen de toekomstige vogelbeschermers een paar handvatten om voor vogels te zorgen.

Twee bladzijden zijn ingeruimd voor de recordhouders onder vogels, waaronder het record van Arjan Dwarshuis. Maar dat is geen vogel… In veel ‘wist-je-datjes’ krijg je allerlei vogelfeitjes mee. Het boek eindigt met tips om een echte vogelaar te worden, spreekwoorden met vogels en een miniquiz.

Af en toe merk je Amerikaanse invloeden. De witte kwikstaart heet hier ‘bonte kwikstaart.’ Voor acteergedrag dient de killdeerplevier als voorbeeld, terwijl je daar net zo goed (of beter) onze inheemse bontbekplevier voor had kunnen nemen. Een slordigheidje: een afgebeelde grutto krijgt als naam ‘bokje’ mee.

De vormgeving met uitklapbare bladzijden en schitterende illustraties is prachtig. Het nodigt echt uit tot het lezen van de tekst. En zo krijgt de beginnende vogelaar veel bagage mee voor de start van zijn carrière als vogelliefhebber.

Ko Katsman, 24 februari 2023