De wereld is mijn atelier

De_wereld_is_mijn_atelier

Tekst en illustraties
Erik van Ommen

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2022
208 pagina’s, 23 x 21 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 901 6
€ 34,95

De_wereld_is_mijn_atelier_papegaaiduikers

De wereld is mijn atelier

Kunstenaar op reis

Al vijftig jaar is Erik van Ommen gek van vogels. Meer dan dertig boeken staan inmiddels op zijn naam, onder meer over de bijeneter, kluut en ijsvogel; het boek Alle vogels van Koos van Zomeren werd door hem geïllustreerd en voor het programma Vroege Vogels ontwierp hij het logo: de grutto  – onze Nationale Vogel. En behalve kundig vogelaar en kunstenaar is Van Ommen ook enthousiast reiziger naar bijzondere vogelgebieden op aarde en weet hij daar boeiend over te schrijven.

Begin november verscheen Van Ommens nieuwste boek De wereld is mijn atelier. Het is een persoonlijk verslag in woord en beeld van verschillende vogelreizen die hij in de afgelopen dertig jaar heeft ondernomen. Er worden vijf bestemmingen beschreven in Afrika en een elftal in Europa, van Namibië tot IJsland en Spitsbergen. Daartussen een aantal hoofdstukken over vogelgebieden binnen Nederland, belicht in vier seizoenen.

Tekst en afbeeldingen vullen elkaar in het boek mooi aan. Van Ommen beschrijf de landen en natuurgebieden die hij bezoekt op een onderhoudende en informatieve wijze. Hij vertelt over zijn persoonlijke reiservaringen, over wetenswaardigheden van de vogels en gedragingen die hem opvallen terwijl hij ze al tekenend observeert.

Kunstenaar Van Ommen beheerst uiteenlopende technieken die – naast enkele foto’s – de tekst uitgebreid illustreren. De vlotte vormstudies en impressies van vogels en zoogdieren zijn ter plekke gemaakt met potlood, penseel met inkt en aquarel. Naar aanleiding hiervan worden later, in het atelier, hout- en linosnedes, etsen en schilderijen gemaakt. De Japanse technieken Sumi-e (pen en inkt op papier) en Mukuhanga (houtsnede) maakte hij zich eigen in Japan, waar hij een tijd verbleef als ‘artist in residence’. De trefzekere schetsen laten ruimte voor de verbeelding, de aquarellen, houtsnedes en linosnedes zijn prachtig en kleurrijk uitgevoerd, in de olieverfschilderijen zijn ook de landschappen tot in detail uitgewerkt. 

Van Ommen geeft een ruimhartig kijkje in de keuken: over alle technieken die hij gebruikt vertelt hij uitvoerig. De QR-codes in het boek geven toegang tot filmpjes over het tot stand komen van de werken in die verschillende technieken. Ze tonen de finesses van zijn vakmanschap en zijn zeer de moeite van het bekijken waard.

Met dit boek op schoot kun je met hem meereizen en zien wat hij zag zonder uit je stoel te komen, heerlijk voor koude en regenachtige dagen. Maar het boek werkt ook aanstekelijk: je wilt er direct zelf op uit, met verrekijker en wie weet een schetsboek.

Els Rensink, 24 november 2022
kunstenaar en vogelaar in Benthuizen