Het allermooiste boek over vogels

Het_allermooiste_boek_over_vogels

Auteur
Tom Jackson

Illustraties
Val Walerczuk

Vertaling
Joost Mulder

Uitgave
Gottmer Kinderboeken 2022
80 pagina’s, 28 x 38 cm, harde omslag
ISBN 978 90 2577 705 0
€ 19,99

Leeftijd
Vanaf 8 jaar

Oorspronkelijke titel
The Magnificent Book of Birds

Het allermooiste boek over vogels

Wanneer je een jeugdboek als titel meegeeft ‘Het allermooiste boek over vogels’ dan beweer je nogal wat. Dan heb je veel pretenties en schep je hoge verwachtingen. Komen die verwachtingen ook uit?

De eerste indruk: voor me ligt een groot formaat boek met op de cover een toekan. Zonder aan de beroemde familie van de hotels en restaurants te denken, nodigt de omslag al direct uit tot bladeren. Dan kom ik allerlei vogels van alle continenten tegen. Van de minuscule bijkolibrie tot de reusachtige struisvogel.

Al bladerend vervalt mijn bezwaar dat ik vaak tegen vertaalde boeken heb. In dat soort uitgaven kom je namelijk heel veel vogels tegen die je in Nederland als achtjarige nooit te zien krijgt. Maar hier zijn ze zo prachtig getekend, dat je alleen aan de plaat al genoeg hebt. Met opzet geen ‘plaatje’ getypt, omdat het formaat van de afbeelding zo groot is, over twee pagina’s, dat je elk detail goed kunt zien. In het ‘echt’ zijn ze natuurlijk nog mooier.

Op een overzichtelijke manier krijg je informatie over de vogel. In plaats van een traditionele ronde bullet/blikvanger staan de wetenswaardigheden achter een silhouet van de afgebeelde vogel. Zo’n vijf of zes per soort. In een apart kadertje vind je een standaardrijtje met informatie over leefgebied, leefomgeving, lengte, spanwijdte, gewicht, levensduur en voedsel. In het kader is ook nog een silhouet van een mens of een hand te zien, met daarnaast een silhouet van de vogel. Zo krijg je een goede indruk van de werkelijke grootte van de vogel.

Deze prachtig verzorgde uitgave heeft als neveneffect dat je van boeken gaat houden. Zelf vind ik dat niet onbelangrijk, integendeel zelfs. Is dit het allermooiste boek over vogels? Dat weet ik niet, omdat het zo’n bewering is waar ik altijd moeite mee heb. Maar met veel plezier laat ik het aan anderen zien en durf het best cadeau te doen in de wetenschap een heel mooi geschenk te geven.

Ko Katsman, 14 november 2022