VogelApp Vogels van Nederland en België

VogelApp

Auteurs
Marc Plomp, Rodny Stolk, Marc Guyt
en Peter Mullen

Uitgave
Vogelinformatiecentrum Texel 2022
App voor Android (Google Play)
en Apple (App Store)
Basis-app gratis
Uitgebreide app: maand € 2,99, jaar € 19,99

Vogelapp_Appelvink
Voorbeeld van een ‘pagina’ met foto’s en herkenningspunten.

Vogels van Nederland en België

VogelApp

De meest volledige vogelgids op je telefoon of tablet

De techniek om planten en dieren te herkennen op basis van foto’s of geluiden wordt steeds beter. Iedereen heeft wel een mobiele telefoon en een gratis of betaalde app is in een oogwenk geïnstalleerd. Een zingende vogel? Neem het geluid op en de app vertelt je welke soort het is. Maak met je gsm een vogelfoto, of gebruik een foto van je camera in de app, en het antwoord staat binnen een paar seconden op je schermpje.

De herkenningstechniek is nog niet feilloos en dus moeten het wel duidelijke foto’s en heldere geluidsopnames zijn, anders krijg je soms merkwaardige antwoorden. Ik gebruik, vooral voor insecten en planten, graag Obsidentify, voor vogelgeluiden BirdNET en PlantNet voor de flora. Bij BirdSounds Europe ligt de nadruk op een uitgebreide collectie geluidsopnames.

En nu is daar dan Vogels van Nederland en België, van de enthousiaste vogelaars van het Vogelinformatiecentrum Texel in samenwerking met de Duitse app-specialisten van Sunbird Images. De basis-app is gratis en bevat de 320 meest voorkomende vogelsoorten van Nederland en België, met duidelijke foto’s en aanwijzingen van belangrijke kenmerken, een toets om vergelijkbare soorten op te roepen, soortbeschrijvingen, voedsel, verspreidingskaarten enz. Je kunt ook soorten selecteren en boven elkaar zetten om die te vergelijken. Ook kun je lijsten maken met je eigen waarnemingen en die exporteren. Je kunt bij de soortbesprekingen twee talen instellen, uit een keuze van twintig talen.

Als je een onbekende vogel hebt gezien, kun je kiezen uit 64 hoofdgroepen, bijv. meeuwen, uilen, steltlopers. Klik op zo’n groep en je krijgt een overzicht van alle soorten in die groep. Klik vervolgens op de soort waarvan je denkt die te hebben gezien, en dan opent zich de pagina met de diverse, speciaal voor deze app ontwikkelde, duidelijke afbeeldingen van de soort, in zomer- en/of winterkleed, juveniel kleed en met pijltjes en beschrijvingen naar de opvallendste kenmerken, plus uitgebreide soortbeschrijvingen. Uitstekend! Ben je niet zeker van je zaak? Klik op de toets ‘vergelijkbaar’ en je ziet meteen alle gelijkende soorten.

De basis-app is al vrij compleet, de betaalde versie biedt nog extra’s. Zoals de mogelijkheid om vogels via foto’s (alle soorten) en geluid (170 soorten; geen ‘zichtbare’ soorten als watervogels) te determineren. Deze herkenningsfuncties werken prima mits de opnames klip en klaar zijn; controleer het resultaat altijd! Verder biedt de app 812 geluiden van de 320 soorten, een video per soort en afbeeldingen van eieren. Plus een spectaculaire 3D-functie waarmee je 160 soorten vogels van alle kanten kunt bekijken, van boven en van onderen, voor- en achterkant. Leuk en leerzaam.

Wat zijn de tijden veranderd! We vogelen tegenwoordig met een telefoontje op zak met daarop alle middelen om planten en dieren in het veld te determineren. Deze VogelApp gaat een stap verder dan bestaande apps. Het is een slimme combinatie van voortreffelijke foto’s met herkenningspunten en intelligente herkenning van soorten via beeld en geluid. Met VogelApp beschik je over een compleet digitaal arsenaal in zakformaat om vogels te determineren. Het voordeel van zo’n app is ook dat verbeteringen meteen kunnen worden toegepast – en ook deze app blijft in ontwikkeling, zo hoorde ik van de uitgever. Ik ben benieuwd naar de updates!

AdG, 9 september 2022