Het boek van de kleine dieren

Het_boek_van_de_kleine_dieren

Auteur
Kirsten Dorrestijn

Tekeningen
Herwolt van Doornen

Uitgave
Thomas Rap 2022
198 pagina’s, 13 x 20,5 cm
ISBN 978 94 004 0848 7
€ 21,99

Het boek van de kleine dieren
(en de wat grotere)

Op pad door het Nederlandse dierenrijk

‘Het boek van de kleine dieren’ is een verzameling gemakkelijk leesbare, korte, informatieve artikelen over de meest uiteenlopende diersoorten in Nederland. Dorrestijn (jawel, de dochter van…) doet dat in de vorm van reportages, waarin ze met een deskundige op pad gaat om meer over een bepaalde diersoort of -groep te weten te komen. Aan het eind van elk artikel rondt zij af met tips om het betreffende dier te helpen en waar het dier te vinden is (dat laatste heel globaal aangegeven).

De auteur behandelt zeer uiteenlopende dieren, variërend van vogels, zoogdieren en vissen tot insecten. Ze grasduint als het ware door de Nederlandse natuur. In het voorwoord geeft zij aan dat het boek steekproefsgewijs een overzicht van de biodiversiteit in ons land wil bieden. Daarmee is het, ook volgens haar, niet best gesteld. Maar zij hoopt met deze verhalen de nog bestaande rijkdom van onze natuur te delen en haar enthousiasme daarvoor over te brengen, zodat we samen kunnen zorgen voor een mooiere toekomst.

Een prachtige wens, en deze bundel ademt inderdaad een aanstekelijke geestdrift uit. Door het lezen van alle verhalen van deskundigen die alles willen weten over ‘hun’ dier en vaak ook erg betrokken zijn bij de bescherming daarvan, krijg je zin om mee te helpen. De tips die Dorrestijn geeft, zijn daarvoor vaak wat kort geformuleerd. Dat past bij de opzet van dit boek. Aan het eind verwijst ze naar handige websites die je verder kunnen helpen.

Normaliter is het voor een recensent niet zo gemakkelijk te achterhalen of een natuurjournalist zoals Dorrestijn de geïnterviewde deskundigen ‘natuurgetrouw’ neerzet. In dit geval kan ik daar deels wel over oordelen, want in één van de artikelen (over de ooievaar) komen mijn goede vrienden Annemieke Enters en Wim van Nee aan bod. Dorrestijns beschrijving van deze ontmoeting doet Annemieke en Wim naar mijn smaak volledig recht.

De zwart-wittekeningen van Van Doornen, die elk beschreven dier introduceren, zijn eenvoudig maar smaakvol. Dit erg leuke boek biedt de breed geïnteresseerde natuurliefhebber veel leesplezier.

Ronald Klingers, 25 juli 2022