Basisboek Veldbiologie

Basisboek_Veldbiologie

Auteur
Sander S. Turnhout

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2021
352 pagina’s, 15 x 22 cm
ISBN 978 90 5011 761 6
€ 27,95

Basisboek Veldbiologie

Zelf de natuur in

Het Basisboek Veldbiologie valt in twee delen uiteen. Het eerste deel is een theoretische inleiding in de levende natuur van Nederland, het tweede deel behandelt allerlei soortgroepen die we kunnen tegenkomen.

De bron van het boek ligt bij de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie), een organisatie waarvan je tot je 25e lid van kan zijn. De NJN organiseert kampen en excursies om bij jongeren interesse voor de natuur te kweken. Begrip voor de natuur vraagt meer dan soortenkennis alleen. Een greep uit de vragen die gesteld worden: Wat betekent het voorkomen van een bepaalde soort in dat bepaalde landschap? Wat betekent een begrip als ‘biodiversiteit’? Wanneer begon de belangstelling voor de levende natuur en hoe heeft de biologie zich als wetenschap ontwikkeld?

In aparte kaders vind je afbeeldingen van soorten die in het boerenland ernstig in de verdrukking zijn geraakt. De redenen daarvan worden concreet benoemd. De schrijver is duidelijk over oorzaak en gevolg van onze manier van leven in de eenentwintigste eeuw. Maar gelukkig blijft hij daarin niet steken.

Het tweede deel behandelt bepaalde soortgroepen van paddenstoelen tot zoogdieren, met afbeeldingen. Bovendien krijg je praktische aanwijzingen hoe je een bepaald onderzoek zou kunnen doen. Je komt te weten hoe je sporen van paddenstoelen zichtbaar kan maken. Je leert wat de transectmethode is: in welke dichtheden komen bepaalde planten langs een lijn voor en wat vertelt ons dat over bijvoorbeeld de bodem? Als je insecten nader wilt bekijken, met welke hulpmiddelen kun je die dan het beste vangen?

Wat het boek hedendaags maakt is dat er tal van apps en websites genoemd worden die je helpen om soorten te determineren of om je kennis te verdiepen. Evenals een overzicht van allerlei organisaties die zich met natuurbescherming bezighouden. Het boek pretendeert niet compleet te zijn, maar juist door die aanvullingen heb je een compleet boek.

Voor elke beginnende maar ook gevorderde natuurliefhebber die zijn soortenkennis wil verdiepen, is dit boek een aanrader. Het taalgebruik is soms moeilijk waardoor je een zin wel eens tweemaal moet lezen om hem te begrijpen. De vele mooie foto’s en goede illustraties ondersteunen de tekst en maken alles tot een aantrekkelijk geheel.

Ko Katsman, 17 augustus 2021