Knoppen en twijgen

Knoppen_en_twijgen

Auteur
Jean-Denis Godet

Vertaling en bewerking
Ger Meesters

Uitgave
Noordboek Natuur 2021
432 pagina’s, 13 x 21 cm
ISBN 978 90 5615 666 4
€ 22,50

Oorspronkelijke titel
Knospen und Zweige 1983

Natuurgids

Knoppen en twijgen

Herkenning van inheemse bomen en struiken

Juist voor deze tijd van het jaar, waarin veel bomen en struiken nog niet in het blad zitten, is deze veldgids een welkome verrassing. Het is in de winter en in het vroege voorjaar lang niet altijd eenvoudig om bomen en struiken op naam te brengen. Met deze gids over knoppen en twijgen moet dat zeker wel gaan lukken.

Na een inleiding, waarin onder de belangrijkste determinatiekenmerken worden opgesomd en het juiste gebruik van de determinatiesleutel wordt uitgelegd, volgen de twee belangrijkste hoofdstukken. Deel 2 van het boek betreft de determinatiesleutel. De opvallendste kenmerken voor onderscheid worden beschreven, met kleurenfoto’s van die kenmerken.

Na dit systematische deel worden alle 150 beschreven boom- en struiksoorten uitgebreider behandeld, weer met zeer veel duidelijke foto’s ter ondersteuning van de tekst.

Deze veldgids is van Zwitserse origine, dat betekent dat het woordje ‘inheems’ met de nodige voorzichtigheid moet worden beoordeeld. Heel veel van de beschreven soorten komen echter ook in ons land voor, al dan niet door de mens aangeplant. Daarom is deze gids ook goed bruikbaar voor de Nederlandse natuurliefhebber.

Ronald Klingers, 29 maart 2021