Nabije vogels

Nabije_vogels

Auteur
Frans van der Helm

Illustraties
Elwin van der Kolk

Uitgave
Noordboek Natuur 2021
160 pagina’s, 15 x 23 cm
ISBN 978 90 5615 545 2
€ 17,50

Nabije vogels

Persoonlijke portretten en alledaags spektakel

In elk verhaal staat een belevenis met een vogel centraal. Heel gewone, alledaagse vogels als huismus, kauw en zwarte kraai blijken de schrijver door hun gedrag te boeien. Soms herkenbaar, soms verrassend.

‘De lichtheid van het bestaan’ is daarvan een treffend voorbeeld. Elke vogelliefhebber kent wel het goudhaantje. En als je hem niet kent, wil je hem door de tekst graag leren kennen. De vlucht van een goudhaantje oogt vederlicht, als in een ballet fladdert hij door de lucht. Zwaartekracht telt niet.

In deze tijden van Covid-19 ga je graag mee in deze lichtheid. De veerkracht van vogels doet je versteld staan. In veel verhalen blijken ze zich niets van mensen aan te trekken. De waterspreeuw die dagelijks tijdens broedtijd vele kano’s langs zijn nest ziet trekken, wacht even met zijn jongen van voedsel te voorzien en gaat dan gewoon verder waar hij gebleven is.

De acht hoofdstukken spelen zich in verschillende biotopen af. Van stad, via dorp, tuin, bos, wei, stroom en zilt naar zwerk. Wat vogelleven betreft kan de stad even boeiend zijn als het platteland. Een mooi voorbeeld daarvan is het verhaal over een jonge zilvermeeuw, die moet leren hoe hij in afval voedsel kan vinden.

Het hoofdstuk over grutto’s sluit af met de zin: “Denkend aan Holland zien sommigen brede rivieren, maar ik zie slootjes door vochtig weiland gaan.” In deze zin komt de stijl van het hele boek tot uitdrukking. Iets groots wordt tot kleine, behapbare, maar mooie proporties teruggebracht. Met treffende illustraties van Elwin van der Kolk.

Ko Katsman, 15 maart 2021