Vogelaars zijn romantici

Vogelaars_zijn_romantici

Auteur
Gerard Ouweneel

Tekeningen
Elwin van der Kolk

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2020
272 pagina’s, 115 x 23 cm
ISBN 978 90 5011 765 4
€ 19,95

Vogelaars zijn romantici

Vogelaars zijn romantici… een uitspraak ontleend aan professor Karel Voous met wie de schrijver nauw samenwerkte. Nergens geeft hij uitleg waarom vogelaars romantici zijn, maar tussen de regels druipt het ervan af.

Illustratief daarvoor is het verhaal over zijn zoektocht in Ghana naar de witnekkaalkopkraai. Wereldrecordhouder vogelsoortenspotter Arjan Dwarshuis had hem verteld dat het scoren van deze vogel een makkie was. Als een Romeo loopt Ouweneel als drieëntachtigjarige over glibberige, steile wegen naar een hooggelegen grot. Min of meer uitgeput wacht hij op het moment dat zijn Julia, de eerder genoemde kraai, zich aan hem vertoont. Wanneer verwaardigt de vogel zich te laten zien? Na een paar uur wachten is er niets gebeurd. Het is een vergeefse tocht.

In de overige negenenzestig verhalen komt de sfeer van Romeo op zoek naar zijn geliefde vogels steeds terug. Of het nu gaat over roodborstjes in zijn tuin, dwergganzen in het Oudeland van Strijen of een vogelreis naar Senegal. Je leest de verhalen van iemand met een grote passie voor wilde vogels.

Dat hij, met zijn enorme ervaring, kritiek heeft op huidige ontwikkelingen kun je hem niet kwalijk nemen. Vaak is die kritiek terecht. En het is niet zo dat vroeger alles beter was. Als de feiten uitwijzen dat de plattelandsvogels in aantallen enorm zijn gekelderd, is dat niet de klacht van een oudere man, maar een feit van nu.

De verhalen geven je een inkijkje in het leven van iemand die al zeventig jaar vogels kijkt. Je hoopt voor hem dat hij dat nog lang mag volhouden. Het woordgebruik en de zinsbouw komen soms wat ouderwets over. De tekeningen zijn van Elwin van der Kolk en van de kwaliteit die we van hem gewend zijn.

Ko Katsman, 13 november 2020