Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen

Hoe_een_gekke_mier

Auteurs
Arjan Postma en Koen van Santvoord

Uitgave
KNNV Uitgeverij Boekerij 2020
224 pagina’s, 16 x 22 cm
ISBN 978 90 225 90 300
€ 20,00

Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen

en andere wonderlijke verhalen uit de natuur

Wie kent hem niet? De boswachter met de hoed, bekend van de tv. Altijd vol verhalen over de natuur. Soms anekdotisch, soms wetenschappelijk onderbouwd. Minder bekend is dat Arjan Postma ook lezingen en presentaties voor het bedrijfsleven verzorgt. Zo staat zijn verhaal over die ene gekke mier die de (mieren)wereld kan veranderen, symbool voor het gebruik maken van de kwaliteiten van het personeel in je bedrijf waardoor de prestaties in je onderneming kunnen worden verbeterd.

Denk niet dat alleen managers en CEO’s iets aan het boek hebben. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur, valt veel uit deze uitgave te halen. De vijfentwintig hoofdstukken hebben elk een eigen thema, variërend van ’taal’ tot ‘ouder worden’. Vaak humoristisch, maar altijd met respect weet de verteller je tot nieuwe en verrassende inzichten te brengen. Het hoofdstuk ‘de overgang’ is daarvan een treffend voorbeeld.

Wanneer er over dieren geschreven wordt, gaat het meestal over gedrag en hoe je dat moet duiden. Rennende hazen en baltsende kemphanen vertonen gedrag dat de leek niet kent, maar opeens veel leuker en interessanter wordt als de boswachter je uitlegt waarom de dieren zich op die manier gedragen. Bij planten wordt het vaker wat technischer, maar ook dan gaat het om de verwondering. Hoeveel bacteriën zitten er wel niet in een eetlepel bosgrond?

De tekst, opgetekend door Koen van Sandvoord, leest erg prettig. Postma’s verhalen zijn aanstekelijk en origineel, maar leren ons ook dat we onszelf vooral niet te serieus moeten nemen. Een aanrader voor wie zich wil laten verrassen.

Ko Katsman, 1 oktober 2020