Berichten uit de vallei

Berichten_uit_de_vallei

Auteur
Stefan Brijs

Uitgave
Atlas Contact 2020
190 pagina’s, 13,5 x 21 cm
ISBN 978 90 450 4059 2
€ 21,99

Berichten uit de vallei

Natuurlogboek

Het liefst geniet ik zelf van de natuur. Natuurbelevenissen van anderen zijn slechts de moeite waard, wanneer de films, foto’s, schriftelijke of mondelinge verhalen van goede kwaliteit zijn. En dan is het vaak ook nog leuker indien het zich in mijn eigen omgeving afspeelt, zodat ik het gevoel heb dat ik iets dergelijks zelf ook kan beleven.

‘Berichten uit de vallei’ is een natuurlogboek over de natuur in Zuid-Spanje, grotendeels in en rond de bergen van Málaga. Niet meteen iets waar ik normaal voor warm zou lopen. Maar Stefan Brijs is een rasverteller. Ik heb genoten van zijn boek. Zijn verteltrant is meeslepend.

Hoewel hij lang niet altijd heel bijzondere natuurgebeurtenissen beschrijft, boeien zijn verhalen enorm. Om een voorbeeld te noemen: hoe hij de belevenissen schetst van de twee paar boerenzwaluwen die op zijn terrein broeden, is tegelijkertijd ontroerend en stimulerend.

Stefan Brijs is dan ook niet zo maar een natuurboekenauteur. Hij schrijft veel literaire romans, (reis)verhalen en essays. Zijn bekendste roman is De engelenmaker, genomineerd voor diverse literaire prijzen. Deze Vlaamse auteur kan echt schrijven.

Hij beschrijft met veel oog voor detail de pracht van de Andalusische natuur, waarbij steeds ook doorklinkt dat hij zich zorgen maakt over de toekomst van dit prachtige, natuurrijke landschap. Dat landschap verandert, net als in Nederland, door de schaalvergroting en mechanisatie van de landbouw. Die onderdelen van zijn observaties stemmen treurig. Wanneer gaan we nu eens inzien dat deze weg dood loopt?

Ronald Klingers, 27 juni 2020