Fwiet!Fwiet!

Auteur
Begijn Le Bleu

Illustraties
Brechje van der Tol

Uitgave
Sterck & de Vreese 2020
240 pagina’s, 15 x 23 cm
ISBN 978 90 5615 593 3
€ 22,90

Fwiet!Fwiet!

De passie van het vogelkijken

Een Vlaamse cabaretier vertelt in achtenveertig verhaaltjes zijn belevenissen als vogelaar. Hij neemt ons mee van het Verdronken Land van Saeftinghe tot in Denemarken. Uiteraard is er veel aandacht voor vogels in België.

Voor iedereen die vogels kijkt, zijn zijn ervaringen en emoties heel herkenbaar. Het genieten van een soort die je voor het eerst ziet, de verrassing als je plots bij een benzinepomp een roestplaats voor ransuilen ontdekt, de zorgen die je hebt over de stille, dramatische teloorgang van de plattelandsvogels.

Welke ouders die ook vogelaar zijn, kennen niet het dilemma dat je meemaakt op gezinsvakanties? Je wil je partner en kinderen niet te veel belasten met je hobby, maar toch wel bijzonder graag die zeearend zien. En hoe los je dat dan op?

Erg onderhoudend wordt dit alles beschreven in mooie zinnen, met grappige woordvondsten en originele vergelijkingen. De tekeningen zijn prachtig. Ze fladderen door het boek en trippelen naast de alinea’s. Als je dit weet, verbaas je je er niet over dat bij het verhaal over de steenarend een kleine illustratie van een steenuil staat. Wel heb ik een beetje moeite met de afsnijdingen. Alleen een rug en staart in beeld spreekt mij niet aan. De grotere tekeningen zijn wél illustraties van de soort waarover het verhaal gaat.

Achterin vind je QR-codes die leiden naar de postcastreeks Fwiet!Fwiet! Behalve veel leesplezier dus ook luisterplezier voor vogelaars, natuurliefhebbers en iedereen die meer wil weten over alles wat vliegt en veren heeft.

Ko Katsman, 22 juni 2020