Vogels kijken

Vogels kijken

Auteur
Ger Meesters

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2020
158 pagina’s, 13,5 x 19 cm
ISBN 978 90 215 7359 5
€ 17,50

Vogels kijken

De 101 beste tips

Het schijnt dat er door de coronacrisis meer mensen beginnen met de hobby vogels kijken. Omdat er minder (vlieg)verkeer is valt vogelzang, juist in deze voorjaarstijd, meer op. En omdat veel mensen gedwongen thuis zitten, hebben ze meer tijd om zich af te vragen wat ze allemaal horen en zien. Vogels observeren kan gemakkelijk in je eigen omgeving. Maar hoe pak je dat aan?

Na het leuke boekje De 101 mooiste vogelkijkgebieden van Nederland, eerder door mij gerecenseerd in Vogeldagboek, is er een nieuw boekje van dezelfde schrijver verschenen. Het is bedoeld om beginnende vogelaars te helpen bij de eerste stappen in de wondere wereld van het vogels observeren. Dit boekje lijkt wat vormgeving betreft veel op de vorige uitgave. Het begin van een serie?

Ik heb mezelf afgevraagd wat ik als beginnend vogelaar allemaal graag zou weten, en kom tot de conclusie dat ‘Vogels kijken. De 101 beste tips’ behoorlijk goed aan die wensen tegemoet komt. Zelfs voor een ervaren vogelaar als ik staan er in het boekje nog wel wat nieuwe weetjes. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat van valken tegenwoordig wordt aangenomen dat zij niet nauw verwant zijn aan de andere roofvogels, maar nauwer verwant zijn aan papegaaien en zangvogels.

Het boekje enthousiasmeert en leert hoe je jezelf als beginner steeds verder kunt ontwikkelen. Daarbij is er veel aandacht voor de benodigde optiek, veldgidsen en andere vogelboeken en – heel bij de tijd – app’s. Had ik vroeger maar zo’n boekje gehad, dan had ik een aantal stappen wat sneller kunnen maken!

Ronald Klingers, 15 april 2020