Wilde dieren

Wilde_dieren

Auteur
Jenny van Leeuwen

Foto’s
Jenny van Leeuwen

Uitgave
Bestel Mijn Boek 2019
48 pagina’s, 21 x 14,8 cm, harde omslag
ISBN 978 94 6247 149 8
€ 16,95

Wilde dieren

Fotoversjes uit de natuur

Bij het schrijven van een recensie probeer je een boek altijd objectief te schetsen. Je leest het, bekijkt het, bladert er regelmatig doorheen, let op details, maakt notities en uiteindelijk schrijf je je mening op. Met dit jeugdboekje is me dat niet gelukt.

Het is namelijk gemaakt door Jenny van Leeuwen, de boswachter die in oktober onverwacht op 41-jarige leeftijd overleed. Het was een schok voor velen, ook voor mij. De herinnering aan haar is nog zo levendig, dat je van deze aardige en ook leerzame ‘fotoversjes uit de natuur’ niet kan genieten zonder steeds aan haar te moeten denken. Kort voor haar dood had ze de drukproef nog gezien en ze was blij met het resultaat.

Het zijn korte versjes die kinderen zelf kunnen lezen of die (groot)ouders kunnen voorlezen, met daarbij een opdracht of een vraag. In al die teksten klinkt haar bewondering en verwondering over de natuur door en met simpele woorden ‘dwingt’ ze kinderen onbewust om door te denken over wat ze hebben gelezen of gehoord. Inspirerend.

Een voorbeeld, over de grutto, waar zij als boswachter van o.m. weidevogelreservaat De Wilck zo van hield.

Gruttokuiken zoekt insecten

Het is heel moeilijk om net op de wereld te zijn
Want ook al ben ik nog zo klein
De hele dag zoek ik tussen gras en bloemen
Of er soms insecten zoemen

Wel duizenden insecten eet ik op een dag
Ik hoop dat ik er zoveel vinden mag
Want zonder insecten duurt mijn leven
Heel kort, ja maar heel even

Jenny, die je nooit zonder camera zag, heeft zelf de foto’s gemaakt bij haar versjes. De opbrengst van haar boek gaat naar het Wereld Natuur Fonds. Het is een heel fijne herinnering aan deze warme vrouw met het groene hart:

Buiten is het altijd feest
Blijf niet binnen als je dit leest

Mis het niet:
Ga naar buiten en geniet!

AdG, 7 januari 2020