Weideland

Weideland

Auteur
John Lewis-Stempel

Vertaling
Arthur Wevers

Uitgave
Atlas Contact 2019
254 pagina’s, 13,5 x 21 cm
ISBN 978 90 450 3700 4
€ 22,99

Oorspronkelijke titel
Meadowland. The Private Life of an English Field. 2015

Weideland

Een jaar uit het leven van een Engels veld

Soms zijn er op de televisie van die programma’s waarin eigenlijk niet heel veel gebeurt maar die toch boeien. Denk aan de schilderlessen van Bob Ross of aan de serie Rail away. Iets dergelijks kan ook in boekvorm. Een goed voorbeeld daarvan is Weideland.

Lewis-Stempel beschrijft een jaar uit het leven op en rond zijn landgoed in Herefordshire, in het westen van Engeland. In zijn boek bezingt hij het planten- en dierenleven op de weide, in een mooi, soms wat plechtig proza.

Uit het boek komt naar voren dat hij zeker geen intensieve veeteelt bedrijft. Zijn weideland heeft daarvoor veel te veel natuurlijke kenmerken, die hij lyrisch beschrijft. Soms klinkt in zijn verhalen ook het nostalgische gevoel van de weilanden van het begin van de vorige eeuw door. Hij heeft kennelijk geld genoeg om zijn gronden extensief te beheren. Wat een zegen.

Jammer genoeg is Lewis-Stempel ook jager. Maar daar heeft hij zelf ook zo zijn bedenkingen over, getuige zijn citaat uit het gedicht ‘Auguries of Innocence’ (Voortekenen van de onschuld), eindigend met ‘Dood de vlinder noch de mot, Want het Laatste Oordeel is nabij’. Kregen maar meer jagers ‘last’ van zulk voortschrijdend inzicht!

Ronald Klingers, 29 november 2019