Van nature klikt het!

Van_nature_klikt_het

Auteur
Bart Stornebrink

Fotoredactie
Bart Stornebrink

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2019
88 pagina’s, 24 x 24 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 728 9
€ 24,95

Van nature klikt het!

Leerboek voor de junior fotograaf

Een leerboek voor de junior fotograaf, tot stand gekomen vanuit de praktijk van Stichting KidzKlix. Deze stichting geeft al vele jaren workshops natuurfotografie aan kinderen van 7 tot 13 jaar. Met een geleende camera trekken de kinderen eropuit en maken dan de mooiste foto’s van hun natuurbelevenissen.

De foto’s zijn gemaakt met eenvoudige camera’s door deelnemers aan de workshops. Aangevuld met foto’s van de schrijver. Daardoor oogt het boek als een mooi plaatjesboek en laten kinderen ons versteld staan van wat er met een simpele camera, een beetje concentratie en creativiteit te bereiken is.

De schrijver neemt ons mee in het land van de natuurfotografie. Van heel simpel (hoe hou je de camera vast) tot ingewikkeld (welke instellingen gebruik je)? Het geheel is overzichtelijk met een logische volgorde in de hoofdstukken. Van algemeen naar bijzonder. Eerst iets over de types camera’s, dan over de instellingen, het fotograferen van een landschap, hoe fotografeer je een vogel enz.? Een hoofdstuk sluit af met een puntsgewijze opsomming van de meest geschikte instellingen. Heel handig. Elk hoofdstuk is voorzien van oranje en groene kadertjes met fototips.

Ik heb het idee dat de schrijver het spaarvermogen van jonge kinderen overschat. Hier en daar geeft hij de tip om ook andere lenzen te kopen. Maar zelfs een goede tweedehands lens overschrijdt volgens mij de inhoud van de spaarpot en het budget van menig kind.

Hoewel het boek voor kinderen is bedoeld, denk ik dat menig volwassen beginnende natuurfotograaf zijn voordeel met de informatie kan doen. De schrijver is fotograaf en tekstschrijver. Zijn passie is het laten glunderen van kinderen in de Nederlandse natuur, zodat ze later het respect voor de leefomgeving aan hun eigen kinderen kunnen doorgeven.

Ko Katsman, 25 oktober 2019