Fluitend door het leven

Fluitend_door_het_leven

Auteur
Agnes Wené

Illustraties
Joris de Raedt

Foto’s
Lucid

Uitgave
Standaard Uitgeverij 2019
176 pagina’s, 24 x 17 cm
ISBN 978 90 2233 644 1
€ 24,99

Fluitend door het leven

Hoe vogels spotten je weer in evenwicht brengt

Om maar met de deur in huis te vallen: na lezing ben ik heel enthousiast over dit boek. Een knappe combinatie van een schriftelijke cursus ‘vogels kijken voor beginners’ en het persoonlijke verhaal hoe het kijken naar vogels iemand uit haar burn-out haalt.

Als je het boek in handen krijgt nodigt het uit tot bladeren, maar lees dan eerst even de tekst onder INHOUD. In de zwarte tekst gaat de aandacht naar de vogels, de roze bladzijen gaan over zelfzorg en welk effect vogels op je kunnen hebben. De blauwe start-to’s zetten je in beweging om vogels te spotten.

De zwarte tekst geeft hele praktische informatie over bijvoorbeeld de aanschaf van een verrekijker en een vogelgids tot welke vogelgebieden te bezoeken in België en Nederland. Heel toepasbaar allemaal en zo te gebruiken voor een vogelcursus. Je vindt daar ook een reëel verhaal over de moeilijkheden die je ondervindt als beginnende vogelkijker.

De tekst op de roze bladzijden geeft een inkijkje in de gemoedstoestand van de schrijfster. Iemand heeft me wel eens verteld dat je pas weet wat een burn-out met je doet als je er een hebt meegemaakt. Agnes Wené beschrijft hoe het kijken naar vogels en daar je hobby van maken, haar heeft geholpen om weer gezond te worden.

En als niet burn-outer herken ik toch een heleboel van wat op de roze bladzijden beschreven is. Vogels kijken geeft je rust, het verzet je gedachten en het ontspant je. De schrijfster noemt nog een aantal zaken die je geest en lichaam ten goede komen door het vogels spotten.

De blauwe start-to’s geeft je als beginnende vogelaar veel handvatten om grip te krijgen op het waarnemen van vogels en ze te kunnen determineren. De vogeltekeningen zijn heel duidelijk en informatief, de foto’s geven vooral een sfeer weer.

Ko Katsman, 18 oktober 2019