Het nachtvlinderboek

Het_Nachtvlinderboek

Auteur
Jeroen Voogd

Redactie
Joep Harmsen

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2019
672 pagina’s, 21 x 28 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 704 3
€ 89,95 (t/m 27-10-2019: € 79,95)

Het nachtvlinderboek

macronachtvlinders van Nederland en België,
inclusief rupsen

Al weer flink wat jaren geleden schreef Jeroen Voogd me dat hij bezig was met een boek over nachtvlinders. Het duurde en duurde… maar al die jarenlange inspanningen blijken zich te hebben vertaald in een determinatieboek van uitzonderlijk niveau.

Van alle circa negenhonderd nachtvlinders die in Nederland en België voorkomen, zijn niet alleen glasheldere foto’s van de imago’s afgebeeld maar ook van de rupsen. In zijn streven naar een perfect nachtvlinderboek, heeft de auteur ook nog foto’s van opgezette vlinders verzameld, die als uiterst handig overzicht op aparte overzichtsplaten zijn afgedrukt. Met mannetjes, vrouwtjes en kleurvariaties.

Het is het eerste oorspronkelijke Nederlandstalige standaardwerk over nachtvlinders. Tot nu toe waren er alleen vertaalde buitenlandse uitgaven beschikbaar en dan nog zonder rupsen. Ook in dat opzicht een bijzonder boek. In Zoetermeer, waar Jeroen vandaan komt, heeft het nu al als bijnaam ‘De Dikke Voogd’ gekregen…

De oudste vlinderfossielen zijn zo’n tweehonderd miljoen jaar oud! Wereldwijd zijn 160.000 soorten beschreven, in NL zijn 2400 soorten vlinders bekend. De indeling in dagvlinders (100), macronachtvlinders (900) en microvlinders (1400) is volgens Voogd niet wetenschappelijk (er zijn overlappingen) maar wel praktisch.

De levenscyclus (imago, ei, rups, pop, imago) van nachtvlinders komt uitgebreid aan de orde, evenals hun voedsel en verspreiding (er zijn geen verspreidingskaarten omdat over verspreiding onvoldoende bekend is en de situatie doorlopend verandert), hoe je nachtvlinders kan bestuderen (“begrip van de vlinders is noodzakelijk om ze te kunnen beschermen”), o.m. door het vangen en (op)kweken van rupsen. Dat doet Voogd van jongs af aan, zijn kennis daarover is fenomenaal.

Bij de soortbesprekingen staan naast de foto’s alle belangrijke gegevens, zoals de lengte van vlinder en rups, gedetailleerde kenmerken, verschillen en overeenkomsten met andere soorten, waardplanten, voorkomen, vliegtijd en rupsentijd, overwintering. Alle soorten hebben een nummer zodat de opgezette exemplaren op de overzichtsplaten makkelijk te vinden zijn, en omgekeerd. De uitgebreide index vermeldt ook de waardplanten. Nuttig om ‘andersom’ te zoeken: zie je een rups op een Zwolse anjer, dan kan die best eens van een witband-silene-uil zijn.

Geen enkele minpuntje? Heb er geen kunnen vinden. Of het moet het prijskaartje zijn. Maar een boek van zo’n omvang met duizenden foto’s is nu eenmaal niet goedkoper te drukken. Bovendien is Het nachtvlinderboek voor elke vlinderaar zo informatief, leerzaam en als determinatiewerk zo onovertroffen, dat je die prijs graag betaalt.

AdG, 14 oktober 2019

 

Het_Nachtvlinderboek_2
Twee voorbeeldpagina’s uit Het nachtvlinderboek
Het_Nachtvlinderboek_1