Dierensporen levensgroot

Dierensporen-levensgroot

Auteur
Franck Hecker

Illustraties
Kay Elzner

Uitgave
Fontaine Uitgevers 2019
114 pagina’s, 13,5 x 19 cm, dubbele omslag
ISBN 978 90 5956 939 3
€ 15

Oorspronkelijke titel
Tierspuren lebensgroß
Franckh-Kosmos Verlag 2018

Dieren herkennen aan hun sporen

Dierensporen levensgroot

75 dierensporen van wilde dieren

Er bestaan diverse uitgebreide gidsen om sporen van dieren te herkennen: loopsporen, uitwerpselen, knaagsporen enz. (In de zoekfunctie van vogeldagboek.nl intikken ‘sporen’ en u vindt de recensies.) Daaraan is nu een beperkt maar informatief boekje toegevoegd: Dierensporen levensgroot.

Nou ja, beperkt: er staan nog altijd sporen in van 75 dieren die, op enkele uitzonderingen na, bij ons voorkomen. Als ‘specialiteit’ zijn er tekeningen gemaakt van ‘gemiddelde’ sporen van dieren op ware grootte. Leuk! Die van de bruine beer past dan ook niet helemaal op de pagina. Ook een tiental algemeen voorkomende vogels wordt besproken.

Niet alleen de pootafdrukken maar ook nog uitwerpselen (ontlasting, braakballen), knaagsporen en vraatsporen van diverse soorten komen aan de orde. Van alle dieren zijn er beknopte beschrijvingen en wordt een toelichting gegeven op de sporen. Het is eenvoudigweg een handig en aardig boekje. Geschreven door de bioloog Franck Hecker, die vele natuurboeken op zijn naam heeft staan, ook over diersporen.

AdG, 9 oktober 2019

 
Dierensporen_Eekhoorn
Prenten van eekhoorn: voorpoot (links) ca. 3-4 cm lang en 2 cm breed,
achterpoot 4-6 cm lang en 2,5-3,5 cm breed.