Nature moments

Nature_moments

Auteur
Jocelyn de Kwant

Illustraties
Clare Owen

Uitgave
Gottmer/Altamira 2019
240 pagina’s, 14 x 21 cm
ISBN 978 94 0130 443 6
€ 14,99

Nature moments

365x tot rust komen in de natuur

In mijn directe omgeving vinden veel mensen rust door naar buiten te gaan en naar vogels te kijken en vaak ook nog door ze te fotograferen. Het is voor hen een perfecte manier om het hoofd leeg te maken en de sores van elke dag het hoofd te bieden. Lekker vogels kijken wordt overigens in dit boek wel genoemd als ontspantip.

De schrijfster vertelt dat ze met een ‘vol’ hoofd in Spanje zat, naar bloemen keek en ontdekte dat ze helemaal van de natuur vervreemd was. Dat bracht haar ertoe om dit werkboek samen te stellen. Voor de vogelaars onder ons: er zijn dus meer manieren om in de natuur je hoofd leeg te maken dan met een verrekijker en een fototoestel op pad te gaan. Maar als dat genoeg voor je is: vooral blijven doen.

Het werkboek geeft 365 zeer gevarieerde tips om in de natuur tot rust te komen. De opdrachten zijn verdeeld over tien hoofdstukken. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een inleiding waarin de schrijfster uitlegt wat haar drijft voor de opdrachten. Vaak met namen van onderzoekers en hun onderzoek en wijsgeren met uitspraken. Van Lao-Tse die zei “De natuur heeft geen haast en toch is alles af” tot Dolly Parton met “Als je een regenboog wilt zien, moet je de regen verdragen”.

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de teken- en yoga-achtige opdrachten mij persoonlijk niet zo aanspreken. Maar als je je daar goed bij voelt, kun je ze zeker uitvoeren. Of de tekenopdrachten met je (klein)kinderen doen. Andere aanbevelingen, zoals het maken van een avondwandeling en de duisternis en nachtgeluiden goed op je in laten werken, spreken me meer aan. Net als de tuintips of opdrachten zoals met een plantenspuit je eigen regenboog maken. De laatste is trouwens ook leuk om met kinderen te doen.

Het is een boek vol met ideeën, waaruit een ieder kan halen wat hem of haar het meeste aanspreekt.

Ko Katsman, 16 september 2019