Basisgids Strandvondsten

Basisgids_Strandvondsten.jpg

Auteurs
Rykel de Bruyne
en Adriaan Gmelig Meyling

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2019
144 pagina’s, 17 x 24 cm
ISBN 978 90 5011 685 5
€ 22,95

Basisgids Strandvondsten

Ruim 230 soorten – Gedetailleerde foto’s – Nederlandse kust

Tijdens de hittegolf zag ik op het strand een vader zwoegend met een schep in de hete zon een prachtig zandkasteel maken. Zijn zoontje werd er met een emmertje op uit gestuurd om op de vloedlijn schelpen en andere aanspoelsels te zoeken. Zittend op een terras zag ik een fraai bouwwerk ontstaan. Ik denk dat ze niet precies wisten wat ze allemaal gebruikten om hun kasteel te verfraaien, maar mooi was het in elk geval.

Voor degenen die graag willen weten wat je zoal vindt, heeft de KNNV een Basisgids Strandvondsten samengesteld. De gids heeft een slappe kaft. Ik denk dat een harde kaft voor gebruik op het strand voor de duurzaamheid beter zou zijn geweest.

In de Basisgids zijn niet alleen strandaanspoelsels opgenomen, maar ook organismen die bij laagwater in strand- en getijdenpoelen tussen stenen op strekdammen, strandpiertjes en havenhoofden te vinden zijn. De gids pretendeert niet compleet te zijn. Alleen de meest voorkomende soorten (230) worden beschreven. Basisgids is letterlijk opgevat.

Wat het zoeken vergemakkelijkt, is dat eerst allerlei soortgroepen beschreven worden. Van stekelhuidigen tot zeezoogdieren. Van elke groep worden de kenmerken gemeld en elke soortgroep is voorzien van een gekleurd rondje. Op de bladerkant van de gids zie je de kleur van het rondje terug, waardoor je niet eindeloos blijft bladeren als je iets op naam wil brengen. Wel moet je je dan eerst de kenmerken van elke soortgroep eigen maken.

Wanneer je je vondst in een soortgroep hebt kunnen plaatsen, kan je door middel van uitstekende foto’s achterhalen met welke soort je precies te maken hebt. Het gebruik van de gids vereist dus wel enige voorstudie. Gelukkig kan je het meeste van wat op het strand te vinden is, meenemen naar huis en daar op je gemak je schatten determineren. Deze Basisgids helpt je daarbij.

Ko Katsman, 31 juli 2019