korstmossen op bomen

korstmossen_op_bomen

Auteurs
Christa Heyting & Henk-Jan van der Kolk

Uitgave
Jeugdbondsuitgeverij 2018
66 pagina’s, 15 x 21 cm
ISBN 978 90 510 7058 3
€ 6 (verzending NL + € 6,50)

Determinatiesleutel voor
korstmossen op bomen
algemene blad- en struikvormige soorten

De Jeugdbondsuitgeverij blinkt uit in het uitgeven van goedkope en gebruikersvriendelijke boekjes over de natuur. De Determinatietabel voor korstmossen op bomen is weer zo’n aantrekkelijke zakgids.

Korstmossen kan je overal vinden. Ze zijn vaak bijzonder kleurrijk en hebben prachtige vormen. Dat valt des te meer op als je ze door een loep bekijkt. Je kijkt letterlijk je ogen uit als je via een vergrootglas bijvoorbeeld het heel algemene groot dooiermos ziet.

Nederland telt meer dan zeshonderd soorten korstmossen. In dit gidsje staan er een veertigtal. Dat zijn de meest algemene soorten die je op bomen kan vinden. Door de opzet van het boekje, dat goed in je jaszak past, een mooi uitgangspunt om korstmossen te leren kennen.

Er is een korte beschrijving van algemene kenmerken en begrippen van korstmossen, een grote foto van alle besproken soorten en een determinatiesleutel. Die sleutel is het wetenswaardigste deel van de gids, want met duidelijke aanwijzingen (pijltjes en heel kort de opvallendste kenmerken) word je op het spoor gezet van het juiste korstmos. En daar gaat het in deze uitgave om: wegwijs worden in de wonderlijke wereld van korstmossen.

AdG, 20 november 2018