De grondel & de garnaal

De_grondel_en_de_garnaal.jpg

Auteur
Geert-Jan Roebers

Illustraties
Margot Westermann

Uitgave
Gottmer Uitgevers 2018
128 pagina’s, 19 x 28,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 257 6923 9
€ 15,99

Leeftijd
Vanaf 10 jaar

De grondel & de garnaal
en andere vreemde vriendschappen in het dierenrijk

Niets menselijks is dieren vreemd en omgekeerd geldt dat misschien ook. Je leest in De gondel & de garnaal over allerlei vormen van vriendschap in het dierenrijk: van broederliefde tot valse vrienden. Van pluizen en pulken tot vergeven en vergeten. Een scala aan ‘vriendschappen’ passeert de revue. Niet alleen als kind word je er wijzer van, ook als volwassene steek je er veel van op.

Het gaat vooral over allerlei aspecten van diergedrag. Iets waarop je nooit uitgekeken raakt. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit boek een plaats krijgt in de klassebibliotheek. Je zoekt op Youtube een filmpje over bijvoorbeeld hyena’s en gebruikt de tekst op de bladzijden 104 en 105 als achtergrondinformatie. Het hoofdstuk heet: ‘Eigen dochter eerst.’

Dat geeft al een beetje de toon aan hoe dit boek is geschreven. Luchtig, humoristisch en voor volwassenen ook erg herkenbaar uit de actualiteit. Dat zorgt ervoor dat je als volwassene de tekst vaak met een glimlach tot je neemt, zonder dat het voor kinderen vervelend of onbegrijpelijk wordt. Integendeel. Ik denk dat er veel blijft hangen en ook kinderen vafaf 10 jaar zijn vaardig genoeg op internet om zelf filmpjes op te zoeken en zo te bekijken wat ze eerst hebben gelezen.

Elk hoofdstuk is op dezelfde manier opgebouwd. Met zwarte letter een verhaaltje over bepaald diergedrag en met rode letter feitelijke informatie over het betreffende dier. Dat alles goed ondersteund door grappige en vrolijke tekeningen waarop het diergedrag terug te zien is.

De grondel & de garnaal is verkozen tot één van de belangrijke titels voor de kinderboekenweek 2018.

Ko Katsman, 17 september 2018