Viktor

Viktor.jpg

Auteur & illustraties
Jacques Maes en Lise Braekes

Uitgave
Van Halewyck 2018
44 pagina’s, 23,5 x 34 cm, harde omslag
ISBN 978 94 613 1918 0
€ 17,99

Leeftijd
Vanaf 6 jaar

Viktor

Ha, een prentenboek! Al heel lang ben ik een fan van prentenboeken. Even bladeren. Wat een leuke tekeningen! Wat ziet dat boek er mooi verzorgd uit. Wat brengt de tekst mij?

Op het titelblad een jager en een cheeta in een plas bloed. Dan volgen er veel korte zinnen waarin het verhaal verteld wordt van Viktor. Tevreden ligt hij uit te rusten op zijn nieuwste trofee, de huid van een zelfgeschoten cheeta. Maar daar krijgt hij spijt van.

Zoals in veel bekeringsgeschiedenissen komt Viktor in een droom tot het inzicht dat cheeta’s beter verdienen. Bovendien merkt hij dat je van iets samen doen gelukkiger wordt dan alleen. Biologisch klopt dit niet. Cheeta’s jagen niet in groepen als vrienden. Hoogstens een moeder met jongen of onvolwassen broers/zussen. Verder jagen ze alleen.

Heel merkwaardig is dan dat je aan het eind een illustratie over twee pagina’s ziet, waarop Viktor loopt te sjouwen met een dode zebra, een schilderijtje van een zebra en een stoel waarin een kussen met zebrastreepjes ligt. Geen woord tekst. Deze illustratie lijkt heel erg op de eerste over twee pagina’s waarop je cheeta’s op dezelfde manier ziet afgebeeld. Kennelijk verdienen zebra’s wel een kogel…

Is dat het nazinderende einde waarover op de achterkant gesproken wordt? Of is dit het begin van een mogelijk deel 2 waarin Viktor droomt over zebra’s die hij niet meer schiet en door een verblijf in de kudde merkt dat het leuker is om dingen samen te doen dan alleen?

Wanneer je dit boek aan je kind of kleinkind voorleest, verdient het aanbeveling om het eerst vooraf te lezen. Wellicht dat je het verhaal dan kan uitbreiden met eigen tekst en de clichés kan vermijden.

Ko Katsman, 14 september 2018