Spotvogels

Spotvogels

Auteurs
Jean-Pierre Geelen en Saskia van Loenen

Illustraties
Peter van Straaten

Foto’s
Adri de Groot e.a.

Uitgave
Uitgeverij Bas Lubberhuizen 2018
144 pagina’s 13 x 21 cm
ISBN 978 90 5937 509 3
€ 14,99

Spotvogels
Een vrolijke veldgids over vogels en vogelaars

‘Met vogelaars is het goed spotten’. Deze zin van de achteromslag geeft precies de inhoud van het boekje weer. De uitleg is tweeledig. De schrijvers mogen graag milde spot drijven met het clichébeeld van de vogelaar, gehuld in camouflagekleding, uitgerust met de duurste apparatuur, grijsbebaard en van een zekere leeftijd.

Maar anderzijds is deze vriendelijke bevolkingsgroep, of patiëntenvereniging zoals ze door de schrijvers genoemd wordt, niet te beroerd om je mee te laten genieten van alle vogels die ze door hun kostbare verrekijkers en telescopen spotten.

De schrijvers gebruiken vaak de zelfspot als stijlmiddel om hun hobby te relativeren, maar ook om aan de man/vrouw te brengen. Want ze zijn zelf verslaafd aan vogels kijken en willen dat graag met anderen delen. Dat levert een heel humoristisch boekje op. Behalve spot en zelfspot krijgen we veel informatie over vogels. De ondertitel ‘een vrolijke veldgids over vogels en vogelaars’ is dan ook volkomen terecht.

Behalve informatie geven de schrijvers ook af en toe hun mening over verschijnselen in vogelland, zonder een moraliserende vinger te heffen. Een mooi voorbeeld daarvan is het hoofdstuk over de halsbandparkiet als symbool voor een exoot. Je zou willen dat een mening over natuur en natuurbeheer vaker zo vrolijk en toch serieus uitgedragen werd.

Het boekje is samengesteld uit columns die de afgelopen drie jaar in het tijschrift ‘Vogels’ van Vogelbescherming Nederland verschenen. De tekst is aangevuld met persoonlijke verhalen over verschillende vogelsoorten. Daarnaast ook nog leuke aanvullingen in de vorm van illustraties van boekomslagen, wijnetiketten etc.

De samensteller van Vogeldagboek is hofleverancier van de foto’s. Ze zijn dus van hoge kwaliteit. Jammer dat de vormgever af en toe, zoals bij de Turkse tortel, voor rare uitsnedes heeft gekozen. Dat hebben het boekje en de fotograaf niet verdiend.

Overeind blijft dat elke vogelaar en zijn familie dit boekje moet lezen. De vogelaar om inzicht te krijgen in zijn eigen denken en handelen en zijn familie om meer begrip voor de hobby.

Ko Katsman, 12 maart 2018