De wereld van onze vogels

De_wereld_van_onze_vogels.jpg

Auteur
Hans-Wolfgang Helb

Foto’s
Rosl Rössner

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2016
224 pagina’s, 22 x 19 cm
ISBN 978 90 215 6144 8
€ 19,99

Oorspronkelijke titel
Unsere Vogelwelt
Magische Momentaufnahmen

De wereld van onze vogels
een blik op hun fascinerende leven

‘De wereld van onze vogels’ is een echt koffietafelboek, zo’n boek waar je lekker in bladert om een kwartiertje dat je over hebt mee te vullen. Mooie vogelfoto’s vormen de kern van dit boek. Er worden 107 verschillende vogelsoorten geportretteerd, met begeleidende teksten.

Vooraf een complimentje aan de uitgever. Meestal staan er in vertaalde boeken vogels die je in Nederland en Vlaanderen niet tegenkomt, maar die zijn er hier netjes uitgehaald!

Zoals het een koffietafelboek betaamt, hoef je niet voorin te beginnen, maar kun je overal starten met ‘browsen’. Het boek kan ook weer op elk moment terzijde gelegd worden, omdat er geen sprake is van een doorlopend verhaal.

De foto’s zijn niet bedoeld om de lezer te helpen met determinatie, maar zijn uitgezocht op de kwaliteit (spanning in de beelden, sfeeropnames en degelijke). In de begeleidende teksten wordt leuke informatie over de vogels gegeven. Opvallend is dat bij bijna elke soort iets wordt gezegd over het geluid. Vreemd, omdat het boek geen enkele pretentie heeft als vogelgids. In plaats daarvan zou ik nog wat meer leuke weetjes hebben willen lezen.

Dat soort weetjes staan er overigens veel in. Weet u bijvoorbeeld waar de uitdrukking ‘uilen naar Athene dragen’ vandaan komt? Het antwoord is te vinden in dit boek. Niet alle informatie is overigens correct. Zo wordt de zwartbuikrotgans aangemerkt als ondersoort van de rotgans, terwijl deze vogel al enkele decennia als aparte soort wordt onderkend onder de naam zwarte rotgans. De witbuikrotgans wordt niet vermeld. Dat laatste hoeft overigens ook niet voor een koffietafelboek dat geen volledigheid pretendeert.

Het belang van deze uitgave is wat mij betreft echter niet in de teksten gelegen, maar in de foto’s. En die zijn prachtig, evenals de vormgeving. Omdat het, gelet op de hoeveelheid pagina’s, ook geen duur boek is, lijkt me dit een erg leuk cadeau voor een vogelliefhebber. Die zal er zeker het nodige bladerplezier aan beleven.

Ronald Klingers, 18 april 2016